website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Mes van Johannes naar Mac van Dinther

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst op dinsdag 18 september 2018, 09:30

© Pexels

Nieuws Culinair recensent Mac van Dinther, die 21 jaar restaurantrecensies schreef voor de Volkskrant, wordt hiervoor dinsdag onderscheiden met het 'Mes van Johannes', meldt de Volkskrant.

Deze nieuwe prijs voor restaurantkritiek, een initiatief van de Stichting Gastronomische Bibliotheek (SGB) in Amsterdam, wordt voortaan jaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse gastronomie. De prijs bestaat uit een mes, een vlijmscherpe Laguiole Rossignol, ooit eigendom van de legendarische culinair journalist Johannes van Dam. Van Dam overleed in 2013, vandaag precies vijf jaar geleden. ‘We wilden dat moment niet ongemerkt laten passeren’, aldus Garrelt Verhoeven, voorzitter van de SGB, in de Volkskrant (betaald, via Blendle).

Van Dinther (60) geldt als één van de meest gelauwerde culinaire journalisten van ons land. Zo won hij in 2000 de prestigieuze Wina Born-prijs vanwege zijn vele artikelen over eten, bekende koks en culinaire trends.

‘Mac van Dinther heeft in de 21 jaar dat hij restaurantkritieken schreef een geheel eigen stijl ontwikkeld’, aldus bestuurslid Jonah Freud van de SGB. ‘Zonder zichzelf op de voorgrond te plaatsen, heeft hij met veel kennis van zaken zijn kritische geluid laten horen. Hij was bij sommige restaurants gevreesd, maar hij heeft vooral tal van bijzondere restaurants naar het publiek gebracht en zijn kritiek heeft menig chef echt verder geholpen.’

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.