website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Media vangen bot bij Van Nieuwkerk

Marjolein Slats — Geplaatst in prijzen op donderdag 3 december 2009, 13:48

Nieuws

Niet dat de hele nationale pers was uitgelopen voor de uitreiking van de JFK Greatest Man Award aan Matthijs van Nieuwkerk op zaterdag 21 november in Amsterdam, maar een event was het wel, inclusief rode loper voor de genodigden, onder wie Peter R. de Vries, de winnaar van 2008. De aanwezige journalisten zijn echter teleurgesteld omdat ze nauwelijks de kans kregen met Van Nieuwkerk te spreken.

Journaliste Constance van Amstel, die verslag deed voor Sp!ts, kreeg weinig mee van alle glitter en glamour. De pers werd met koffie, thee en broodjes in een achterafkamertje op afstand gehouden van het besloten galadiner, voorafgaand aan de prijsuitreiking. Het werd nog erger. Media vingen bot bij winnaar Matthijs van Nieuwkerk, die na een dankwoordje snel de zaal verliet, samen met zijn zoon en zijn prijs, de award én een peperduur Zwitserse precisie klokje (merk: Audemars Piquet) dat op Marktplaats al gauw een halve ton doet. Althans, De Vries vertelde dat hem vorig jaar 50.000 euro was geboden voor hetzelfde horloge.

‘Sta je uren te wachten, heb je nog geen quootje’, zegt Van Amstel teleurgesteld. ‘Terwijl me vooraf was verzekerd dat een gesprekje met Van Nieuwkerk geen probleem zou zijn. Nu moest ik het doen met zijn dankwoord. Belachelijk, die hele prijs zou niet eens bestaan als de media er geen aandacht aan zouden schenken.’

Ook teleurgesteld is Menno Swart, adjunct hoofdredacteur van Shownieuws van SBS. ‘Matthijs poseerde wel even voor de fotografen, maar voor onze cameraploeg had hij geen tijd. Ja, in het voorbijlopen zei hij wat, dat hebben we kunnen uitzenden.’ Swart haalde verhaal bij de afdeling voorlichting van de Vara. ‘Het ligt niet aan Shownieuws, zo is mij verzekerd. Matthijs bepaalt zelf of hij met de media praat of niet. Dat vind ik wel vreemd van iemand die altijd het naadje van de kous wil weten van iedereen in De Wereld Draait Door.’ Van Amstel: ‘Hij praat alleen met de Varagids.’

Melissa Slotemaker van Mooi PR dat het event coördineerde, wil graag iets kwijt. ‘We waren blij dat Matthijs kon komen. Hij had die avond nog verplichtingen elders. Vooraf hadden we de pers ingelicht over het besloten gedeelte. En wat betreft de interviews; er zijn geen toezeggingen gedaan.’

We vragen het aan Van Nieuwkerk, via Karlijn Poppelaars van Vara persvoorlichting, die de vraag doorspeelt naar Julia Wolff, manager van de presentator. ‘Matthijs heeft een aantal journalisten te woord gestaan direct na de uitreiking, en ook weer bij vertrek. Niet iedereen heeft hij te woord gestaan, en dat hoeft ook niet. Ik begrijp de ophef dan ook niet.’

Ook Villamedia probeert de Greatest Man alsnog te spreken. Helaas. Manager Wolff: ‘Matthijs geeft nooit interviews.’

12 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

 1. 1. Dirk, 4 december 2009, 02:12

  Nadat ik dit artikel had gelezen heb ik tien minuten bloed moeten huilen.

 2. 2. Jaap, 4 december 2009, 12:35

  Belachelijke prijs, belachelijke uitreiking. Belachelijk ook dat hier op Villamedia zich iemand druk meent te moeten maken over het feit dat Van Nieuwkerk journalisten niet te woord wil staan.

 3. 3. diRk, 4 december 2009, 14:17

  hear hear

 4. 4. Studsent, 5 december 2009, 12:13

  haha lol…alle serieuze reacties hier ten spijt, als je de juiste contacten hebt is het echt wel te doen hoor..onlangs nog hebben klasgenoten Mathijs in amsterdam mogen interviewen..

  Hoezo ..“Mathijs geeft nooit interviews”...?!

  Gewoon beter je best doen! De aanhouder wint, altijd! Wat een geneuzel, en omdat hier te plaatsen. Villa Media onwaardig…maar ja het lijkt of media elkaar weer volgen..zie hier..

  Oftopic: Oh ja, als ik Mathijs was geweest zou
  ik Shownieuws ook niet serieus nemen, de naam van het programma alleen al. Soms wordt er wel eens geopperd dat van meerder nieuwsprogramma’s op de publieke omroep er een paar moeten verdwijnen. Wat mij betreft mag er wel eens kritischer naar Shownieuws en RTL B’ard worden gekeken…

 5. 5. Emma Veenstra, 6 december 2009, 14:42

  Wonderlijk dat iemand, uitsluitend vanwege het feit dat hij een prijs krijgt, ineens naar de pijpen van ‘De Pers’ blijkt te moeten dansen. “Wee je gebeente, als je niet aan andermans verwachtingen voldoet!” Kennelijk moeten bekende mensen nu dus ook al publiekelijk verantwoording afleggen over elke stap die ze doen, zelfs als hun daden in termen van normaal fatsoen verder niemand schaden…

 6. 6. Tom, 7 december 2009, 16:27

  Is Villamedia nu een digitale klaagmuur voor gefrustreerde showbiz-paparazzi?

 7. 7. Olivier, 7 december 2009, 23:17

  @Tom Ik vraag me af hoeveel journalisten er nog op deze site komen… We zijn er dus vooral voor dat mensen niet met ons praten. Of valt onder dat ons alleen de kwaliteitsmedia en geen collega’s - ja dat zijn het dus gewoon wel - van andere media? Apart standpunt om te verdedigen. Want ja, als je echt een fatsoenlijke journalist bent, geef je gewoon even antwoord op een vraag. Ik ken weinig echt grote journalisten die daartoe te beroerd zijn. Mensen van aanmerkelijk grotere statuur dan van Nieuwkerk.

 8. 8. Olivier, 7 december 2009, 23:19

  @Student… Volgens mij mag jij net als menig jaargenoot blij zijn als je voor Shownieuws mag werken. Ik vind het nogal arrogant om op mensen die daar hun centen mee te verdienen af te geven terwijl je zelf nog niks hebt bereikt. En hoezo aanpakken? Dit is toch een vrij land? Als mensen zin hebben in shit kijken ze naar shit en wanneer ze iets slimmers willen, is daar ook aanbod voor. Leve de pluriformiteit van de pers.

 9. 9. willem, 15 april 2010, 13:17

  Tjonge wat een knap stukje journalistiek ook weer. En dat van een auteur van Villamedia. ‘Media vingen bot bij winnaar Matthijs van Nieuwkerk, die na een dankwoordje snel de zaal verliet, samen met zijn zoon en zijn prijs, de award én een peperduur Zwitserse precisie klokje (merk: Audemars Piquet) dat op Marktplaats al gauw een halve ton doet.’. In de eerste plaats verliet Matthijs de zaal helemaal niet snel na een dankwoordje, maar heeft hij samen met zijn zoon nog minimaal twee uur aan de hoofdtafel van JFK doorgebracht. Pas daarna heeft hij de zaal verlaten. In totaal is hij dus ruim drie uur op het gala aanwezig geweest. Ik kan het weten want ik zat bij Matthijs aan tafel. Vervolgens wordt ook gesuggereerd dat Matthijs louter voor het horloge kwam opdraven. Ook weer een knap staaltje van waardeloze en suggestieve journalistiek. Matthijs wist niet eens dat hij een horloge zou krijgen. Hij was er omdat hij JFK een mooi blad vindt en omdat JFK veel moeite had gedaan om met hem samen te werken. Ter plekke hoorde hij van presentator Winston Gerschtanowitz dat hij een mooi uurwerk zou krijgen als prijs. Hij had geen idee dat dat hem te wachten stond. Toch wordt soms gesuggereerd in verhalen, zoals ook dit verhaal, dat Matthijs louter op het horloge uit was. Elsevier Thema, bij monde van de vaak hoog aangeslagen heer Ivo Weyel, heeft daar zelfs een heel artikel aan opgehangen. Mooi stukje onderzoeksjournalistiek, maar niet heus, om dit soort onzin klakkeloos over te nemen, zonder de betrokkenen te checken. Matthijs wordt nu afgeschilderd als iemand die alleen komt als er een mooie prijs tegenover staat, ik weet uit ervaring dat dat geenszins het geval is. Van Villamedia en al die andere zichzelf serieus noemende bladen en kranten (Elsevier) had ik lange tijd een hogere pet op. Jammer!
  Willem Baars, hoofdredacteur JFK

 10. 10. Dolf Rogmans, 15 april 2010, 13:52

  @ Willem Baars: een klassieker: blame the messenger. Matthijs heeft ruim de kans gehad zijn visie te geven maar zag daar van af. Dan wordt het een stukje over de indrukken van de mensen die zich ergerden.

 11. 11. Olof van Joolen, 15 april 2010, 18:37

  @Dolf… Maar ik ben toch wel benieuwd hoe jij dan zeker weet dat Van Nieuwkerk heel snel weg was. Wat was je bron daarvoor? Want als degene die hem aan tafel had, zegt dat hij uren is gebleven, lijkt me dat feitelijk toch vreemd.

  En je redenatie dat als iemand niet reageert je gewoon vrij kan schieten, is echt pure kul. Meningen staan dan vrij, maar je kan toch niet gewoon feiten naar je hand zetten? En al helemaal niet op een vaksite voor journalisten.

 12. 12. Dolf Rogmans, 15 april 2010, 21:25

  @Olof, we schieten niet vrij. We laten 2 journalisten aan het woord over wat er is gebeurd en proberen dat te checken bij de persoon direct, bij de persdienst en de organisatie (die wel reageert). Daar kwam het beeld uit zoals in het stukje staat. Niet vrij schieten dus, maar ook geen bonus op niet-reageren.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.