— vrijdag 1 juli 2011, 16:06 | 0 reacties, praat mee

Mecom verkoopt Poolse krant

Het Engelse mediaconcern Mecom, ondermeer eigenaar van Wegener en Media Groep Limburg, wil voor 20 miljoen euro haar 51 procent aandeel in de Poolse uitgever Presspublica verkopen. De beoogde nieuwe eigenaar is Gremi Media sp, eigendom van de Poolse ondernemer en vastgoedhandelaar Grzegorz Hajdarowicz. Dit heeft Mecom vandaag bekend gemaakt. De mededingsautoriteiten moeten de deal nog beoordelen. In september wordt uitsluitsel verwacht. Laatste wijziging: 13 augustus 2013, 16:24

Mecom maakt binnenkort de halfjaar cijfers bekend. Naar verwachting zijn die gunstig, zelfs zodanig gunstig dat nieuwe investeringen weer gedaan kunnen worden, na twee jaar van noodzakelijke verkopen (o.a. van de Duitse tak en delen van de Noorse).

De Poolse uitgever van het grootste dagblad in Polen, Rzeczpospolita is verwikkeld geraakt in een juridisch proces, aangespannen door de minderheidsaandeelhouder het staatsbedrijf PWR sa, dat 49 procent van de aandelen van Presspublica in handen heeft.

De formeel juridische reden waarom het staatsbedrijf naar de rechter is gegaan is financieel van aard. Presspublica zou te weinig winst maken, het staatbedrijf wil daarom van de uitgever af. Op de achtergrond speelt echter mee dat de overheid meer greep wil hebben op de redactionele producten en uitingen van het dagblad dat kritisch is naar de huidige regering.

Ook wil PWR sa zeggenschap hebben over de benoeming van de hoofdredactie, maar daar wilde Mecom niet aan toegeven. De gang naar de rechter houdt het dagblad al langer in een wurggreep. Nieuwe investeerders voor het ontwikkelen van internetproducten en digitale vernieuwingen lieten het afweten vanwege de onzekerheid over het voortbestaan van de uitgever.

Nu het Poolse media- en investeringsbedrijf Gremi de Mecom-aandelen overneemt, is de vrees dat de overheid uiteindelijk redactioneel toch meer greep op de krant zal krijgen. De Poolse eigenaar Grzegorz Hajdarowicz onderhoudt goede relaties met de regering Tusk.

Afgelopen maanden hebben verschillende Europese instellingen zich kritisch uitgelaten over de houding van de Poolse staat in deze kwestie. Het International Press Institute (IPI) maakt zich zorgen over het juridische gevecht en de mogelijke sluiting van de krant en roept de Poolse regering op om de rechtszaak te stoppen. Ook de EFJ (de European Frederation of Journalists) roept de regering Tusk daartoe op. Het Europees Parlement is gevraagd om de Poolse regering daarop aan te spreken, maar daarop is tot nu toe nog geen gevolg gegeven.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.