— vrijdag 4 september 2020, 14:22 | 0 reacties, praat mee

Louis Hoeks speechschrijver ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

© Foto: Binh Tran

Een kijkje nemen aan ‘de andere kant van het gordijn’. Zo noemt Louis Hoeks (50) zijn overstap naar de overheid. Na ruim twintig jaar gewerkt te hebben in de journalistiek, ging Hoeks deze week aan de slag als speechschrijver voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Laatste wijziging: 4 september 2020, 14:27

In die hoedanigheid schrijft hij samen met een collega voortaan de speeches van zowel de minister als de staatssecretaris. “Ik help hen onder woorden brengen wat ze eigenlijk willen zeggen”, aldus Hoeks. “Maar dat wil niet zeggen dat ze altijd precies mijn woorden gaan oplezen. Iedere minister of staatssecretaris heeft zo zijn eigen manier van praten.”

Een speech schrijven is wel wat anders dan een artikel maken, heeft Hoeks in zijn eerste week al gemerkt. “Bij een artikel kan de lezer nog even terugkijken wat er stond. Bij een uitgesproken speech kan dat niet. Je moet de toehoorder nog sneller meenemen in je verhaal, beseffend dat de concentratieboog van de luisteraar korter is. En je moet denken aan zaken als ritme en zinslengte.”

Het verlaten van de journalistiek is voor Hoeks geen opwelling. “Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en speelde al langer met het idee om iets anders te gaan doen. Toen ik deze zomer gevraagd werd voor deze functie, viel alles wat ik interessant vindt samen: politiek en schrijven.”

Hoeks werkte van 2008 tot 2018 bij Het Financieele Dagblad, onder andere als politiek verslaggever. Hij is dus goed ingevoerd in het Haagse reilen en zeilen. Na zijn tijd bij het FD was hij anderhalf jaar lang hoofdredacteur van Filosofie Magazine. “Ik heb tijdens mijn carrière veel gewisseld tussen managen en schrijven. De laatste jaren heb ik vooral het schrijven wel gemist. Dat kan ik bij deze nieuwe baan weer meer gaan doen.”

Of hij de journalistiek gaat missen weet Hoeks nog niet. “Daarvoor is het nu nog te vroeg. Ik ben pas een week aan het werk in mijn nieuwe functie. Vraag me het over vijf jaar nog maar eens.”

Bekijk meer van

Louis Hoeks

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.