website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Lise Bonduelle wint NTR Radioprijs 2017

Lars Pasveer — Geplaatst in radio op woensdag 6 september 2017, 11:05

Winnaar Lise Bonduelle (l), Marlies van den Berg en Stan Hulsen | Lilian van Rooij / NTR

Winnaar Lise Bonduelle (l), Marlies van den Berg en Stan Hulsen | Lilian van Rooij / NTR

Nieuws

De Vlaamse Lise Bonduelle is winnaar van de NTR Radioprijs 2017. De studente aan de Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound (RITCS) in Brussel won ook de publieksprijs met haar radioverslag of iemand in deze tijd nog van de radar kan verdwijnen zonder sporen achter te laten.

Bonduelle maakte een roadtrip onder de titel Van de kaart die ronduit positief werd ontvangen door de jury. De Nederlandse Marlies van den Bergh won de aanmoedigingsprijs voor haar indringende documentaire over de doodswens van haar oma.

Over Van de kaart schrijft de jury: “Dit is een journalistiek verhaal zoals je wilt dat het verteld wordt. De juryleden zaten op het puntje van hun stoel en wilden weten hoe het verder zou gaan. Het onderwerp is actueel, relevant en spannend, is interessant opgebouwd en voorzien van mooie muziek. De vragen van de luisteraar worden precies op het goede moment beantwoord. De maakster is ons steeds een stapje voor. Ook constateert de jury een goede planning en productie en heeft bewondering voor de parallelle opnamen. Het is helemaal af.”

Twee kritiekpuntjes heeft jury wel: delen van de documentaire zijn in het Frans, dat voor niet alle luisteraars eenvoudig te volgen is. Ook was Bonduelle tegenover sommige opgevoerden (in dit geval hotelmedewerkers) niet volledig open dat het om een experiment ging.

Voor de eerste keer reikte op dit prijzengala ook de Dutch Directors Guild, de belangenvereniging van audiovisuele regisseurs, een prijs uit aan de veelbelovende Nederlandse maker Stan Hulsen voor zijn podcast Ongedocumenteerd.

De winnaars (en andere genomineerden) van de editie 2017 zijn terug te luisteren via SoundCloud.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.