basis naar compleet

— dinsdag 16 november 2021, 08:52 | 0 reacties, praat mee

Lichte stijging aandeel vrouwen op televisie

Nadia Moussaid is een van de presentatoren bij talkshow Op1 - © Jeroen Jumelet

Hoewel de meerderheid van de mensen die in beeld komen nog altijd man is, is het aandeel vrouwen dat te zien en te horen is in non-fictieprogramma's op de Nederlandse tv dit jaar licht gestegen naar 39,1 procent. Dat concludeert het Commissariaat voor de Media.

Het is sinds 2019 de tweede keer dat de mediawaakhond er onderzoek naar heeft gedaan, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW).

Vrouwen waren vooral in beeld als onderwerp van portret of als slachtoffer en nog steeds nauwelijks als expert: 26,7 procent van de hoogleraren en wetenschappelijke onderzoekers op tv was vrouw. Bij sportjournaals en talkshows over sport is wel een positieve ontwikkeling te zien, het aandeel vrouwen steeg daar van 3,8 procent in 2019 naar 13,2 procent in 2021. Ook het aandeel vrouwen dat als verslaggever te zien was nam toe in 2021: van 23,1 procent naar bijna 40 procent.

Commerciële omroepen doen het nog net wat beter dan de publieke omroepen. Het aandeel vrouwen is daar over de hele linie groter dan bij de NPO: ruim 40 procent gelijk en dat bleef in de afgelopen jaren gelijk. Bij de publieke omroep is het aandeel vrouwen over het algemeen wel toegenomen, van 32,5 procent in 2019 naar 37,7 procent dit jaar.

Verder is het opvallend dat hoewel vrouwen sterk oververtegenwoordigd (81 procent) zijn in de zorg, het onderzoek laat zien dat de coronacrisis geen bepalende rol heeft gespeeld in de toename van vrouwen op tv.

Naar aanleiding van dit rapport gaan directeur van RTL Nederland Sven Sauvé en voorzitter van de NPO Shula Rijxman gaan op woensdag 17 november live met elkaar in gesprek in de talkshow ‘Man, wat ben je veel in beeld!’, over de representatie van vrouwen op de Nederlandse televisie.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.