— woensdag 30 december 2015, 11:59 | 0 reacties, praat mee

‘Lezers geloven journalisten niet meer’

Lezers geloven wat ze willen en zijn vaak ongevoelig geworden voor artikelen die laten zien hoe het echt zit. Moe gestreden gooit Caitlin Dewey van The Washington Post het bijltje er bij neer, vertelt ze tegen NRC. Ze begon anderhalf jaar geleden met een wekelijkse rubriek over dingen die op internet waren verschenen en niet klopten.

Maar in plaats van complimenten kreeg ze steeds meer wantrouwende reacties.

Caitlin Dewey: ‘Het was altijd onze taak om de waarheid te brengen. Klaar, uit. Nu doen we dat ook, maar mensen geloven het simpelweg niet meer. Dus daar moeten we iets aan doen. Hoe maken we ons weer een geloofwaardige nieuwsbron voor zij die geneigd zijn mee te gaan in nepnieuws en complottheorieën?’

Er is een economische reden voor de toename aan nepnieuws, zegt ze. In de afgelopen tijd zijn er allerlei sites bijgekomen die nieuws verzinnen met het specifieke doel om sluimerende angst en woede bij lezers te voeden, constateert ze.

Dewey stopt niet helemaal. Met enkele van de onderzoekers wil ze leren begrijpen hoe het mechanisme werkt waarin mensen onjuiste informatie verspreiden, en hoe ze alsnog kunnen worden overtuigd dat iets niet klopt.

Meer bij NRC en The Washington Post.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.