— dinsdag 27 oktober 2020, 10:19 | 0 reacties, praat mee

Leren van missers bij medisch nieuws

Journalisten gaan regelmatig wat kort door de bocht wanneer ze medisch nieuws optikken. Al is dat niet altijd volledig aan hen te wijten: soms ontbreekt het persberichten of andere bronnen die een medische doorbraak vieren aan de nodige nuance. Wat de oorzaak ook is: lezers van dat medische nieuws worden erdoor op het verkeerde been gezet.

Een voorbeeld: op 8 januari 2016 tekende de Telegraaf uit monde van een Britse professor op dat chocolade het beste medicijn is tegen hoesten. Goed nieuws voor fanatieke snoepers, al was de professor helaas voor hen wat voorbarig en stellig in zijn uitspraken. Zijn onderzoek was ten tijde van het artikel namelijk nog helemaal niet klaar. Een jaar later bleek dat zijn research zijn stelling helemaal niet ondersteunde. Maar die nuance haalde de krant dan weer niét.

Sinds 2015 analyseren en fileren huisarts Lester du Perron en kinderarts in opleiding Tijs Stehmann zulke medische nieuwsmissers op doktermedia.nl. Voor hun nieuwe boek Dokter, ik las in de krant… selecteerden ze honderd medische nieuwsfeiten die ze in iets andere vorm eerder op hun website al van wat broodnodige nuance voorzagen. Van berichten als ‘Lastige patiënt krijgt vaak verkeerde diagnose’ tot ‘Genezing diabetes mogelijk binnen vijf jaar’.

De honderd hoofdstukken in het boek zijn kort (twee á drie pagina’s) en opgebouwd volgens een vast stramien. Du Perron en Stehmann vragen zich bij ieder hoofdstuk eerst af wat de kop van het artikel suggereert, kijken vervolgens wat de bron van het nieuwsbericht is, bepalen daarna of het nieuws ook écht nieuws is en concluderen tot slot wat de lezer nou met het nieuws kan. Kortom: is het onzin of niet? En waar is het waarschijnlijk misgegaan in de berichtgeving?

De vier vragen die Du Perron en Stehmann per hoofdstuk beantwoorden, noemen ze samen de Dokter Media-methode. Met name de uitleg van die methode, opgenomen in het begin van het boek, is interessant voor journalisten. Hij kan gelezen worden als extra slag die je moet maken wanneer je medisch nieuws opschrijft. De honderd losse hoofdstukken zijn een rijke bron aan case studies.

Met die kennis kun je als journalist je voordeel doen. Wie Dokter, ik las in de krant… leest (of ervoor kiest alle hoofdstukken op te zoeken op doktermedia.nl) , krijgt door hoe berichten over medische onderzoeken al snel (onbedoeld) worden opgeklopt tot iets wat ze niet zijn. Of zoals co-auteur Stehmann het eind vorig jaar zelf verwoordde in een interview met Villamedia: ‘als je de valkuilen kent, kun je rekening met ze houden’. En er (hopelijk) met een grote boog omheen lopen.

Dokter, ik las in de media…
Uitgever: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029542661
Prijs: €20,99

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.