Jodal

— vrijdag 25 juni 2021, 11:46 | 0 reacties, praat mee

Leestips over samenzweringen en complotten

Samenzweringen en complottheorieën zijn van alle tijden. Maar in een vooral door sociale media aangewakkerde trend waarin feiten er niet meer toe lijken te doen, stijgt het aantal mensen dat in complottheorieën gelooft hard. KIJK magazine en journalist Maarten Reijnders zorgen voor interessant leesvoer over dit onderwerp. Laatste wijziging: 25 juni 2021, 11:47

KIJK magazine heeft namelijk een special over het onderwerp uitgebracht. Het tijdschrift meldt dat het de hoogste tijd is om de belangrijkste samenzweringstheorieën onder de loep te nemen en de geruchten van de feiten te scheiden. Volgens hoofdredacteur André Kesseler was het “een monsterklus”: er is zes maanden aan de 300 pagina’s tellende special gewerkt.

KIJK ontleedt 55 wereldschokkende samenzweringen: van de sekteleden die in de Guyaanse jungle massaal zelfmoord pleegden tot de verdwenen goudvoorraad in het Amerikaanse Fort Knox. Van de bizarre vlucht van nazi-kopstuk Rudolf Hess tot de ongrijpbare Illuminati. En van de macht van de pillenmaffia tot de vermeende betrokkenheid van de Amerikaanse regering bij de aanslagen op 9/11.

Volgens de hoofdredacteur leven complottheorieën, “mede dankzij de COVID-pandemie, als nooit te voren. En wij doen als een gedegen populair wetenschappelijk tijdschrift niets liever dan zin en onzin van elkaar scheiden.”

Maarten Reijnders schreef in 2016 het boek ‘Complotdenkers’. Hij dompelde zich jarenlang onder in de wereld van de samenzweringsgelovigen. Wat beweegt complotdenkers? Zijn het paranoïde geesten of lijkt hun geloof in samenzweringstheorieën eigenlijk nog het meeste op religie?

Maandag verschijnt de geactualiseerde editie van het boek. In deze nieuwe editie besteedt Reijnders uitgebreid aandacht aan coronacomplotten, QAnon en de antisemitische wortels van deze samenzweringsfantasie over een geheime satanische elite. Ook legt hij uit hoe je een complottheorie kunt herkennen, waarom iedereen wel eens geneigd is om te vallen voor de verleiding van de samenzweringstheorie en waarom dat gevaarlijk is, met aandacht voor onder meer QAnon, coronacomplotten en Donald Trump.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.