word studentlid

— maandag 1 april 2024, 11:00 | 0 reacties, praat mee

Cindy Zhu Huijgen: ‘In China werkt het vaak het beste om vooraf geen contact op te nemen en opeens voor de deur te staan’

Cindy Zhu Huijgen: ‘In China werkt het vaak het beste om vooraf geen contact op te nemen en opeens voor de deur te staan’
© Niyireth Koelmans

'Terug naar mijn geboorteplaats' is het fragment dat correspondent Cindy Zhu Huijgen heeft geselecteerd voor de rubriek het Leesfragment. Huijgen is geadopteerd en gaat in haar geboorteplaats op zoek naar antwoorden over haar afkomst. Ze ging daarvoor op de bonnefooi naar Guiyang. Laatste wijziging: 2 april 2024, 11:54

捡拾证明, jianshi zhengming, bewijs van vondst

Het eerste wat mij opviel toen ik met de taxi van het vliegveld naar mijn hotel reed, waren de hoge gebouwen. Mijn geboorteplaats Guiyang ligt tussen de bergen in het zuiden van China en is de hoofdstad van de provincie Guizhou.

Ik was er al acht jaar niet geweest en het was in die tijd flink gemoderniseerd. Van het armoedige bergstadje dat mijn ouders in 1993 aantroffen toen ze mij kwamen ophalen, was niets meer over. Nu had het vliegveld een overdekte terminal, was mijn hotel niet het meest luxueuze gebouw van de wijk en vond ik om de paar honderd meter een plek met goede koffie.

Ik had een paar dagen om erachter te komen wat voor documenten het weeshuis of de lokale autoriteiten over mijn adoptie hadden gearchiveerd. Van andere geadopteerden had ik begrepen dat zij via een Chinese tussenpersoon hun jianshi zhengming (bewijs van vondst) boven tafel hadden gekregen. Daarin stond onder meer op welke dag iemand was gevonden, door wie, op welke plek en onder welke omstandigheden.

Voordat ik naar Guiyang kwam, had ik mijn moeder gevraagd om alle adoptiepapieren die zij had te sturen. Ik kreeg zestien pagina’s aan scans in mijn e-mail. Het waren documenten die ik niet eerder had gezien. Onder meer: mijn Chinese paspoort, een statusrapport van Stichting Kind en Toekomst en een verklaring van een Nederlandse arts waarin werd gesteld dat ik volgens röntgenfoto’s van polsen en onder- en bovenarm niet 3,5 jaar maar 2,5 jaar oud moest zijn. De verklaring van de arts had als gevolg dat mijn ouders mijn geboortejaar officieel van 1990 naar 1991 lieten veranderen.

Om te controleren of mijn moeder alle documenten had die in Nederland bekend waren, stuurde ik het adoptiebureau een mail. Ik was een van de eerste kinderen die vanuit China via Stichting Kind en Toekomst door Nederlanders werden geadopteerd. De organisatie had besloten geen nieuwe verlenging aan te vragen voor hun internationale adoptievergunning toen deze in november 2020 verliep. Een maand daarvoor oordeelde de rechtbank dat een rechtszaak was verjaard waarin een geadopteerde Nederlandse vrouw uit Sri Lanka de Nederlandse staat en Stichting Kind en Toekomst verantwoordelijk stelde voor misstanden bij haar adoptie.

Ik kreeg binnen vierentwintig uur antwoord van de stichting en na een paar keer heen en weer mailen, ontving ik kopieën van alle documenten die ze over mij hadden. De gegevens kwamen overeen met die van mijn moeder.

Over mijn tijd in China wist ik alleen dat ik eerst in een weeshuis van de overheid zat en daarna werd verzorgd door een Nederlandse vrouw die zich had opgeworpen als pleegmoeder. In de documenten stond de naam van dat staatstehuis: Guiyang Tehuis voor Kinderwelzijn. Het bestond nog steeds en lag vlak bij het vliegveld, ongeveer een halfuur met de taxi van mijn hotel vandaan.

Ik ging er zo vroeg mogelijk heen en zat vermoeid, maar vol adrenaline in de taxi. Van de spanning had ik nauwelijks geslapen, het meest vreesde ik dat ik niemand te spreken zou krijgen. In China werkt het vaak het beste om vooraf geen contact op te nemen en opeens voor de deur te staan. Dat was ook de strategie die ik voor deze reis gebruikte. Ik had geprobeerd om telefonisch contact op te nemen met de lokale autoriteiten, maar toen zij niet antwoordden, was ik op het vliegtuig gestapt.

‘Hier is het,’ zei de taxichauffeur. Ik bedankte hem en trof een verlaten bouwterrein aan. Door de poort bij de ingang zag ik dat er steigers rondom lege gebouwen stonden. Ik kon mij niet voorstellen dat daar kinderen in woonden, maar volgens een oud bushokje was dit inderdaad het Guiyang Tehuis voor Kinderwelzijn.

‘Wat kom je hier doen?’ vroeg de bao’an (beveiliger) van het terrein.

‘Hallo! Ik ben op zoek naar mijn dossier.’ Ik legde hem uit dat ik ooit in dit kindertehuis had gewoond, maar de man had daar geen geduld voor.

‘Je kunt niet naar binnen, het tehuis zit in lockdown!’ zei hij. Het was dezelfde smoes die ik tijdens het Chinese zerocovidbeleid drie jaar lang had gehoord. Ik probeerde hem ervan te overtuigen iemand anders te bellen, maar hij wuifde me weg.

Correspondent Cindy Zhu Huijgen werd in 1993 uit China geadopteerd door een Nederlands gezin. In 2019 verhuisde ze naar Beijing om daar als correspondent aan de slag te gaan voor Nederlandse media. Ze was de eerste Nederlandstalige journalist die in Wuhan verslag deed van de coronapandemie. Huijgen werkt als journalist voor onder andere Trouw en VPRO Bureau Buitenland.

Haar eerste boek Dit is ook China: terug naar mijn geboorteland | kwam in maart 2024 uit bij Uitgeverij Pluim, 224 pagina’s, 24,99 euro. ISBN 9789493339224

 

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.