— woensdag 5 augustus 2009, 08:53 | 4 reacties, praat mee

Oranjes spannen kort geding aan tegen AP

Persbureau Associated Press (AP) wordt door het Nederlands Koninklijk Huis voor de rechter gesleept, omdat het foto's plaatste van de Oranjes op vakantie in Argentinië. De Rijksvoorlichtingsdienst haalt daarmee voor het eerst een belangrijk internationaal nieuwsmedium voor de rechter, dat meldt de Volkskrant. Het kort geding dient op vrijdag 14 augustus, kondigde een woordvoerder van de koninklijke familie woensdag aan. Ook HP/De Tijd is gesommeerd geen foto's van de Oranjes te plaatsen en ook geen links naar die foto's te plaatsen. De foto's zijn inmiddels weggehaald, maar de links blijven staan, zo laat HP/De Tijd weten. Laatste wijziging: 6 augustus 2009, 11:29

Ook andere Nederlandse media plaatsten de foto’s. Dat druist in tegen de, door de RVD opgelegde, mediacode, die bepaalt dat de media de privésfeer van de Oranjes dienen te respecteren. Inmiddels hebben de Nederlandse media, na een brief van de landsadvocaat, volgens de woordvoerder beterschap beloofd, waarmee ze volgens hem voorkwamen dat ze samen met AP voor de rechter werden gesleept. Jack Stokes, manager mediarelaties van het AP-hoofdkantoor in New York, was er niet van onder de indruk. ‘We hebben vier foto’s gedistribueerd van het Nederlandse prinselijk paar op vakantie in Argentinië. De foto’s zijn gemaakt vanaf een respectvolle afstand in de openbare ruimte. Leden van de koninklijke familie zijn publieke figuren.’ Reden voor de RVD om het tot een rechtszaak te laten komen.

Bekijk meer van

RVD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Jaan Krats, 10 augustus 2009, 17:06

De door de RVD opgelegde mediacode verbood niet om Maxima in Saudi Arabië te fotograferen, terwijl Wimlex met de gastheer zat te praten en zij op gepaste afstand in een hoekje van de kamer MOEST zitten. Op een andere foto was ze met hoofddoek in zowat een boierka te zien, dan sta je niet voor paal zeker als je de islam zijn kloten op die manier kust?

Fred van Hall, 11 augustus 2009, 01:42

Reporters sans Frontieres is het eens met AP. We mogen ons nu dus scharen in het rijtje Rusland, Bulgarije, Congo, Venezuela en Cuba waar rapporten over worden geschreven.  Hopelijk haalt de rechter een streep door het vermeende dwingende karakter van de mediacode. De jaren ‘50 zijn terug toen de hele wereld schreef over Greet Hofmans behalve de Nederlandse pers. Dat moet wel de natte droom van Balkenende zijn aangezien de RVD bij zijn ministerie (Algemene zaken) hoort en we nog steeds met een jaren ‘50 kabinet opgescheept zitten.

ad moerman, 11 augustus 2009, 09:19

Blijkbaar verkeert de vaderlandse journalistiek ook nog in de jaren vijftig. Immers de ‘hoofdconducteuren’ zijn akkoord gegaan met die RVD-mediacode. Kortom, we staan internationaal weer lekker op de kaart.

Wally Kaal, 2 september 2009, 14:13

Volledig eens met Ad Moerman. Voor onze jongere lezertjes: wie brachten destijds de Greet Hoffmans affaire naar buiten? Inderdaad, de buitenlandse media, terwijl de Nederlandse journalisten er ook van wisten. Wie had de primeur van de nieuwe vriend van, toen nog, prinses Beatrix? Juist ja, de buitenlandse media. En hoe zat het ook al weer met de Lockheedaffaire? Tja, .... I rest my case, om het maar eens internationaal te zeggen.

Wally Kaal

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.