basis naar compleet

— dinsdag 15 december 2015, 11:45 | 1 reactie, praat mee

Laat jezelf eens interviewen

© Truus van Gog

Ik begreep nooit goed waarom niet iedereen ­enthousiast reageert als je een interviewverzoek indient. Vanwaar de terughoudendheid? Waarom moeten er eerst afspraken gemaakt worden voor ­autorisatie? Laatste wijziging: 15 december 2015, 11:56

En hoezo willen sommigen de helft van het gesprek censureren omdat het eventueel niet past in het beeld dat iemand van zichzelf heeft of graag gepresenteerd ziet? Op de redactie waren we vaak verbolgen als een geïnterviewde reageerde met: ’bedankt voor je conceptartikel’ en een geheel eigen versie van het verhaal presenteerde. We waren toch zeker geen medewerkers van de afdeling PR? Nee zeg, we zijn vakmensen die ons vak heus wel verstaan.

Tot ik zelf eens uitgebreid werd geïnterviewd. En me helemaal niet herkende in het gesprek dat vervolgens in print het licht zou zien. Inclusief de kop van het verhaal dat zogenaamd een citaat van mij was maar wat ik me met de beste bedoelingen echt niet kon herinneren. ‘Dat heb ik toch helemaal niet gezegd?’, sputterde ik nog tegen. ‘Ja, klopt. Maar dat had je wel kunnen zeggen’, reageerde de journalist in kwestie. Pardon? Had de verslaggever helderziende kwaliteiten? Is dat wat geïnterviewden bedoelen met ‘liever geen woorden in de mond laten leggen?’

Even voor de duidelijkheid: dit was een interview voor een kwalitatief hoogwaardig tijdschrift, geen roddel- of sensatieblad. Ik was eerder die week al een beetje verbaasd over de duidelijk slechte voorbereiding op het gesprek. Uit de vragen bleek dat zelfs een rondje ‘googlen’ teveel was gevraagd. Maar als een journalist geen moeite neemt om een gesprek voor te bereiden, werkelijk te luisteren of het verhaal al zo ongeveer klaar heeft nog voordat er ook maar een woord is gewisseld, kun je een waardevolle uitkomst eigenlijk wel vergeten. Waarom zou de geïnterviewde dan kostbare tijd investeren? Dan kun je wellicht beter zeggen: dit is het verhaal en deze citaten heb ik alvast voor u in gedachten?

Het was een goede ervaring om eens aan de andere kant van de tafel te zitten. Om te begrijpen dat je als geïnterviewde behoorlijk bent overgeleverd aan de kwaliteiten van de verslaggever om ‘jouw verhaal’ over te brengen. Het zorgt ervoor dat je wat voorzichtiger wordt en meer begrip hebt voor ‘de andere kant’.

Ik zou het iedere journalist willen aanraden: laat je zelf eens interviewen en kijk dan eens wat er van jouw verhaal terecht komt. Of nog beter: laat je door drie journalisten interviewen en zoek de verschillen.

Vragen stellen is makkelijk. ­Antwoorden vinden al een stuk moeilijker. Echt nieuwsgierig blijven, je huiswerk maken en afspraken nakomen, dat is simpelweg hard werken.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 21 januari 2016, 20:55

In feite ius het nog erger omdat de betreffende journalist zijn eigen gangetje ging en geen rekening hield met de uitspraken van de geïnterviewde. Ik ben niet zo voor man en paard noemen, maar in dit geval had de titel van het blad en de naam van de betreffende journalist wel genoemd mogen worden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.