— maandag 27 juli 2020, 12:30 | 0 reacties, praat mee

Kunstjournalist Betty van Garrel (81) overleden

kunstenaar Robbert Rauschenber en Betty van Garrel in 1967 - © Steye Raviez / HH

Kunstcritica Betty van Garrel, die vele jaren schreef voor onder meer Haagse Post en NRC Handelsblad, is donderdag op 81-jarige leeftijd overleden, meldt NRC zondag.

Van Garrel werkte in de jaren zestig als journalist voor Haagse Post en interviewde in die tijd vele schrijvers. Met collega-schrijvers als K. Schippers schreef Van Garrel in de jaren zeventig voor het literaire tijdschrift Hollands Diep. Toen dat blad failliet ging, kwamen Van Garrel en Schippers terecht bij het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad.

Samen met Herman Pieter de Boer maakte ze in 1973 ‘Zalig zijn de schelen’, een anekdoteboek in dialoogvorm. Vanuit een gemeenschappelijke interesse in loensende mensen begonnen de twee auteurs elkaar om en om en totaal associatief verhalen te vertellen. Karel van het Reve zou later over dat boek zeggen: “Dat heeft ons kleine land toch maar gepresteerd, zo’n bijzonder boek voort te brengen.”

Van Garrel schreef verschillende boeken over beeldend kunstenaars, onder wie Hans Scholze, Oey Tjeng Sit, Willem den Ouden en Henri Plaat. Verder werkte ze mee aan tv-kunstprogramma’s als De Ivoren Toren, Heilig Vuur en VPRO’s Atlantis en aan de met een Nipkowprijs bekroonde documentaire van regisseur Hank Onrust over dirigent Willem Mengelberg. Meer bij NRC

Bekijk meer van

NRC Haagse Post Betty van Garrel

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.