anner smart octo

— donderdag 30 maart 2017, 09:31 | 0 reacties, praat mee

Krant stapt naar de rechter om kwalificatie nepnieuws

Dit onopvallende gebouw in Colorado geeft ons mogelijk dé juridische definitie van nepnieuws | Google

In de Verenigde Staten is de 'fake news' inmiddels op vrijwel alles van toepassing. Het enige criterium voor de toepassing ervan lijkt ergernis over de inhoud van berichtgeving. Een krant in Colorado gaat een politicus waarschijnlijk aanklagen omdat die hen als nepnieuws heeft weggezet. Jurisprudentie over wat de term inhoudt lijkt dus op de horizon.

Ray Scott, een afgevaardigde van de Colorado State Senate, had dagblad Grand Junction Daily Sentinel (opgericht in 1893) in tweets “enorm liberaal” en uitgever van “feitenvrij nepnieuws” genoemd. De krant had gepleit voor invoering van een open-records law in Colorado, een variant op openbaarheid van bestuur, waarbij alle overheidsdocumenten per definitie publiek toegankelijk zijn. Scott zou dat wetsvoorstel een serieuze en eerlijke kans moeten geven, stelde de krant.

Na de aanval door Scott publiceerde Daily Sentinel-uitgever Jay Seaton een column over de ruzie en sloot die af met de gevleugelde woorden See you in court.

Het journalistieke platform Poytner sprak met Seaton over het conflict en de plannen om Scott over de term nepnieuws voor de rechter de dagen. Belangrijkste vraag: wat denkt Seaton dat zo’n rechtszaak oplevert?

“Ik zou graag een exacte definitie van ‘fake news’ willen horen. In mijn opinie zou die definitie ondersteund moeten worden door daadwerkelijke voorbeelden van opzettelijk bedachte valsheden, die zijn gepresenteerd als nieuws. Als deze term wordt toegepast op legitieme nieuwsbronnen, waar geloofwaardigheid het belangrijkste bezit is, belaster je die organisaties”, aldus Seaton. Meer bij Poynter

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.