banner festival 23

— vrijdag 23 december 2022, 08:12 | 0 reacties, praat mee

Krant: moederbedrijf TikTok erkent onjuist volgen FT-journalist

© Reuters / Dado Ruvic

ByteDance, de Chinese eigenaar van socialemediaplatform TikTok, heeft toegegeven dat het op ongepaste wijze de gegevens van gebruikers heeft verkregen, onder meer gegevens van een journalist van zakenkrant Financial Times. Dat gebeurde om hun locatie te analyseren als onderdeel van een intern onderzoek naar het lekken van data, schrijft de Financial Times. Laatste wijziging: 23 december 2022, 08:43

De krant baseert zich onder meer op een e-mail van de topman van ByteDance. De Financial Times vindt het “volstrekt onaanvaardbaar” wanneer er verslaggevers worden bespioneerd, hun werk wordt verstoord of hun bronnen geïntimideerd. “We zullen dit verhaal grondiger onderzoeken voordat we een besluit nemen over onze formele reactie.” TikTok weigerde verder commentaar te geven op het bericht.

Het nieuws over de tracking komt op een moment dat TikTok al geconfronteerd wordt met een toenemende bezorgdheid van Amerikaanse politici over de nationale veiligheid. In de VS leven vooral zorgen dat gegevens over Amerikaanse gebruikers kunnen worden doorgegeven aan de Chinese regering, een praktijk die door Beijing overigens met klem wordt ontkend.

Vorige week stemde de Amerikaanse Senaat nog unaniem voor een wetsvoorstel dat federale werknemers verbiedt TikTok te gebruiken op door de overheid uitgegeven apparaten. TikTok werkt inmiddels al maanden aan een veiligheidsdeal met de Amerikaanse regering waardoor het bedrijf de data van Amerikaanse gebruikers voortaan helemaal in de VS zou houden. Dat behelst onder meer dat Amerikaanse gebruikersgegevens in de VS worden opgeslagen op servers van het Amerikaanse bedrijf Oracle.

Bekijk meer van

TikTok Financial Times ByteDance

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.