NVJ compleet lid

— zaterdag 30 augustus 2014, 10:00

Koninklijke onderscheiding ex-omroepjournalist Henk Hovinga

De schrijver/journalist en documentairemaker Henk Hovinga uit Blaricum krijgt zaterdag 30 augustus een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt door de Arnhemse burgemeester Herman Kaiser op het landgoed Bronbeek te Arnhem.
Hovinga (Leeuwarden, 1931) krijgt deze onderscheiding onder meer wegens zijn verdiensten voor de waarheidsvinding en geschiedschrijving in zijn boek ‘Op Dood Spoor’ over het drama van de Pakan Baroe Spoorweg op Sumatra. Deze spoorweg werd in de oorlogsjaren 1943-1945 op last van de Japanse bezetter van Nederlands-Indië aangelegd door vooral Nederlandse krijgsgevangenen en Javaanse dwangarbeiders. Voor deze 220 km lange ‘dodenspoorweg’ stierven ongeveer 2.500 krijgsgevangenen door ondervoeding, mishandeling en tropische ziekten en door verdrinking bij de torpedering van twee slavenschepen op weg naar Pakan Baroe.
Hovinga begon zijn journalistieke loopbaan in 1953 bij dagblad Het Vrije Volk. Als chef reportage en later als adjunct hoofdredacteur van het weekblad TeleVizier schreef hij tientallen grote buitenlandreportages, meest uit oorlogsgebieden. Bij de NOS-radio vervulde hij de functies van eindredacteur van ‘Met het oog op morgen’, buitenlandredacteur en Chef Actualiteiten. Hij maakte reportages en documentaires in meer dan vijftig landen. Met zijn Azië-specialisatie ontwikkelde hij zich in de jaren 80 bij de NOS tot een bekende radio- en tv-documentairemaker.

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.