e learning nvj

— dinsdag 4 september 2018, 09:07 | 0 reacties, praat mee

Klokkenluidersplatform Publeaks bestaat vijf jaar

Publeaks, het platform dat veilige en anonieme communicatie mogelijk maakt tussen journalisten en klokkenluiders, bestaat vijf jaar. Laatste wijziging: 4 september 2018, 09:12

Hoeveel tips er binnen komen en hoeveel verhalen tot stand zijn gekomen door middel van Publeaks is niet duidelijk. Veel redacties maken niet openbaar dat hun nieuwsverhalen via Publeaks tot stand zijn gekomen om de groots mogelijke bescherming van de privacy van hun bronnen te waarborgen. Maar initiatiefnemer Free Press Unlimited, dat in 2013 met Publeaks begon, is blij met de behaalde resultaten. Volgens Ruth de Vries, programmacoördinator van Free Press Unlimited heeft Publeaks “zich in journalistiek Nederland inmiddels ruimschoots bewezen. Veel gerenommeerde journalistieke redacties zijn aangesloten en sommigen hebben zelfs hun eigen portal gecreëerd. De hoeveelheid scoops neemt elk jaar toe.”

Daarnaast heeft Free Press Unlimited inmiddels ook platforms gelanceerd in Mexico, Nigeria en Indonesië.

Het platform voorziet in de landen waar het aanwezig is de nieuwsconsument van informatie die van publiek belang is. Klokkenluiders blijven anoniem, terwijl ze zelf kunnen kiezen aan welke van de aangesloten media en maatschappelijke organisaties zij hun informatie willen doorgeven. Het is vervolgens aan de journalisten om te controleren of de tips relevant en betrouwbaar zijn. Een verhaal dat misstanden publiekelijk aan de kaak stelt wordt pas gepubliceerd na grondig onderzoek van de feiten. Het is volgens Free Press Unlimited dan ook een effectieve manier om zaken openbaar te maken die autoriteiten, grote bedrijven en criminele bendes graag onder de pet willen houden.

Bekijk meer van

Publeaks Free Press Unlimited

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.