— vrijdag 28 maart 2014, 15:38

Kabelaars winnen conflict vergoedingen

In een al jaren slepende juridische strijd tussen kabelexploitanten en auteursrechtenorganisatie NORMA heeft de de Hoge Raad nu definitief geoordeeld dat de kabelbedrijven niet opnieuw hoeven te betalen voor het doorgeven van films en televisieseries. Acteurs en uitvoerende kunstenaars vinden al langer dat bij het heruitzenden sprake is van een hernieuwde openbaarmaking, waarvoor herhalingsvergoedingen op zijn plaats zijn. In 2012 verloor NORMA al een zaak omdat de doorgifte van materiaal is veranderd. Waar vroeger kabelaars de programma's uit de ether opvingen, kunnen ze al geruime tijd terecht bij een digitaal speciaal distributiecentrum, de Media Gateway.

De zienswijze uit 2012, dat de Media Gateway niet toegankelijk is voor het publiek zodat uitzendingen via de kabel nu een primaire openbaarmaking zijn, werd door de Hoge Raad bekrachtigd.

“Het aanleveren van RTV-programma’s via de Media Gateway kan niet worden aangemerkt als een primaire openbaarmaking omdat daarmee nog geen publiek wordt bereikt”, stelt de Hoge Raad. Auteursrechtenorganisaties willen nu aandringen op snelle behandeling van de wettelijke regeling rond auteursrechtcontractenrecht, die voorziet in een afdracht bij doorgifte van films en televisieseries via de kabel.

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.