— vrijdag 28 maart 2014, 15:38

Kabelaars winnen conflict vergoedingen

In een al jaren slepende juridische strijd tussen kabelexploitanten en auteursrechtenorganisatie NORMA heeft de de Hoge Raad nu definitief geoordeeld dat de kabelbedrijven niet opnieuw hoeven te betalen voor het doorgeven van films en televisieseries. Acteurs en uitvoerende kunstenaars vinden al langer dat bij het heruitzenden sprake is van een hernieuwde openbaarmaking, waarvoor herhalingsvergoedingen op zijn plaats zijn. In 2012 verloor NORMA al een zaak omdat de doorgifte van materiaal is veranderd. Waar vroeger kabelaars de programma's uit de ether opvingen, kunnen ze al geruime tijd terecht bij een digitaal speciaal distributiecentrum, de Media Gateway. Laatste wijziging: 28 maart 2014, 16:41

De zienswijze uit 2012, dat de Media Gateway niet toegankelijk is voor het publiek zodat uitzendingen via de kabel nu een primaire openbaarmaking zijn, werd door de Hoge Raad bekrachtigd.

“Het aanleveren van RTV-programma’s via de Media Gateway kan niet worden aangemerkt als een primaire openbaarmaking omdat daarmee nog geen publiek wordt bereikt”, stelt de Hoge Raad. Auteursrechtenorganisaties willen nu aandringen op snelle behandeling van de wettelijke regeling rond auteursrechtcontractenrecht, die voorziet in een afdracht bij doorgifte van films en televisieseries via de kabel.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.