— vrijdag 7 maart 2014, 13:54 | 6 reacties, praat mee

Kaart VPRO verbaast Correlations

De initiatiefnemers achter Correlations, een van de winnaars van The Challenge 2014, zijn onaangenaam verrast door een vandaag gepubliceerde ‘correspondentenkaart’ van de VPRO en De Buitenlandredactie. “Dit is precies ons idee”, zegt Charlotte Waaijers, een van de bedenkers van Correlations. Hans Klis, hoofdredacteur van De Buitenlandredactie, zegt dat er sprake is van "ongelukkige timing". "Ik loop al sinds ik De Buitenlandredactie heb opgericht (in 2012, red.) met het idee rond om zo'n kaartje te maken. Ik voel me er ook ongemakkelijk bij dat dit nu zo loopt." Laatste wijziging: 8 september 2014, 12:44

Sinds vorig jaar werkt De Buitenlandredactie samen met de VPRO aan dit idee. Ellen van Dalen, onderzoeker en ontwikkelaar van VPRO Grenzeloos, was net zo verbaasd als de bedenkers van Correlations. “Het was echt bizar dat zij met een idee kwamen waar wij al maanden mee bezig waren. Hans stuurde mij maandag een mail waarin hij me op Correlations wees. Toen het idee ook nog The Challenge won, dachten wij: nu moeten we onze kaart maar snel online zetten, want anders denkt iedereen helemaal: wat is hier aan de hand?”

Na gesproken te hebben met Hans Klis zegt Waaijers dat de twee platformen toch in een aantal opzichten verschillen: “Het lijkt erg op ons idee. Ons doel is niet alleen om een database van correspondenten te verbeelden met de kaart, maar ook om live weer te geven waar ze zijn. Bovendien willen we het contact tussen redacties en correspondenten efficiënter maken.”

Saillant detail is dat medebedenker Femke Awater drie weken geleden Klis had benaderd om te praten over het idee. Dat gesprek was er nog niet van gekomen, maar Klis wil alsnog met Waaijers en Awater om de tafel. “Ik hoop nog steeds op een goede samenwerking. Correlations is niet overbodig omdat wij met Google Maps een kaartje hebben gemaakt met correspondenten.” Ook Van Dalen wil kijken wat er mogelijk is. “We kunnen veel beter elkaar groter maken dan de concurrentie aangaan.”

Correlations, een platform waarop buitenlandcorrespondenten en redacties elkaar kunnen vinden, werd woensdag tot een van de meest veelbelovende journalistieke start-ups gekroond door het Stimuleringsfonds voor de Pers. Daarmee wonnen Waaijers en Awater 20.000 euro om het idee verder uit te werken. “Ondanks deze verrassing gaan we sowieso hiermee door”, aldus Waaijers.

Bekijk meer van

Correlations

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

6 reacties

JJ Heij, 7 maart 2014, 16:42

Een goed idee is nooit eenzaam :-) Ik vergeet de hele tijd hoe die club ook weer heet, maar in Londen zit ook een bedrijfje dat dit doet, voor de hele wereld, staan ook NL correspondenten op…

Eva Schram, 7 maart 2014, 17:44

Sargasso.nl heeft een tijdje met hetzelfde idee rondgelopen waar Yournalism mee gewonnen heeft. Waarmee ik alleen maar de reactie van Jan-Jaap wil bevestigen: een goed idee heb je nooit als enige.

JJ Heij, 8 maart 2014, 09:00

GRNlive, zo heet het. Kaart, correspondenten..een goed idee is nooit eenzaam :-)

http://www.grnlive.com/

Jonathan Marks, 8 maart 2014, 14:57

Indeed global reporters network has built an active network of more than 1000 correspondents worldwide. Been running since 2012. Definitely a need for such a service, but good luck with trying to compete with GRN on the international market. http://youtu.be/KSqChs06oUY

Bart Brouwers, 12 maart 2014, 13:18

Trouwens, Eva, een van de hoofdlijnen van het idee Yournalism wordt ook door Newsfreed (http://www.newsfreed.org/) geprobeerd. Vorig jaar dankzij crowdfunding gebouwd en startklaar gemaakt, maar sindsdien volledig stilgevallen.

JJ Heij, 15 maart 2014, 17:38

Nieuwsbank probeert iets dergelijk in Nederland ook al een tijdje, we hebben bij De Nieuwe Pers nog wel eens een gecrowdfund verhaal van ze gehad. Dat, als ik het wel heb, toen ook nog weer doorgeplaatst is bij Sargasso….

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.