— donderdag 7 mei 2015, 10:32 | 0 reacties, praat mee

Juncker: btw wordt ‘technologieneutraal’

Emmanuel Dunand / AFP

Begin volgend jaar zal de Europese Commissie voorstellen doen waardoor online uitgaven van kranten onder lagere btw-tarieven kunnen vallen. Dat beloofde Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in een ontmoeting met leden van de Bundesverband Deutscher Zeitungsverleger (BDZV), de vereniging van Duitse krantenuitgevers. Op dit moment vallen online uitgaven maar ook digitale versies van bijvoorbeeld boeken onder het hoge btw-tarief. Uitgevers klagen daar al langer over, maar zolang Europa niets regelt, zijn overheden huiverig zelf stappen te ondernemen. Begin maart dwong de Europese Commissie Frankrijk en Luxemburg nog om het hogere tarief toe te passen op digitale uitgaven. Laatste wijziging: 8 mei 2015, 12:05

Voor het eerst heeft Juncker expliciet gezegd dat wat hem betreft btw “technologieneutraal” moet zijn. Begin 2016 zal de voor belastingen verantwoordelijke EU-commissaris Pierre Moscovici voorstellen doen voor geharmoniseerde btw-tarieven. In Europese landen kan het verschil in toepasbare btw op de digitale uitgave van een verder identiek product oplopen tot tientallen procenten.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.