— vrijdag 4 juli 2008, 08:39

Journalist wint prijs met oud idee

Een Amerikaanse journalist won een Pulitzerprijs voor een van zijn artikelen. Vanwege de originaliteit. Maar wat bleek net na de uitreiking: het experiment dat aan zijn artikel ten grondslag lag, werd 77 jaar eerder op vrijwel identieke wijze uitgevoerd. Moet de journalist nu zijn prijs inleveren of is het hergebruiken van een idee waarvan je het bestaan niet kende geen plagiaat? Zouden metroreizigers de muzikale prestaties van een wereldberoemde vioolvirtuoos herkennen als hij zich vermomde als eenvoudige straatmuzikant? Dat was de vraag die Washington Post-journalist Gene Weingarten in 2007 aanzette tot een experiment. Weingarten vroeg de Amerikaanse violist Joshua Bell, die wereldwijd nokvolle zalen in vervoering brengt of hij mee wilde werken aan zijn ‘experiment’. Bell was nieuwsgierig en stemde in. (...) Vrijwel niemand bleef stilstaan om te luisteren. Bell was geschokt en journalist Weingarten eveneens. De beroepsviolist verdiende als straatartiest niet veel meer dan 30 dollar (waarvan 20 afkomstig waren van de enige voorbijganger die Bell herkende). Het experiment zette Weingarten aan tot het optekenen van een moreel debat over het gejaagde en lege bestaan van de moderne tijd en de abstracte waarde van schoonheid of kunst. (...) Maar de dag na de uitreiking van de prijzen ontvangt Weingarten een e-mail van een bibliothecaris uit Californië die bij toeval op een krantenartikel uit 1930 was gestuit. Voor dat artikel had een journalist uit Chicago een vioolvirtuoos, Jacques Gordon, gevraagd om op zijn stradivarius, incognito, drie kwartier te spelen bij de ingang van een tochtig metrostation. Lees meer bij Volkskrantbanen

Bekijk meer van

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.