e learning nvj

— maandag 3 augustus 2020, 11:15 | 0 reacties, praat mee

Journalist Henk Biersteker (92) overleden

Henk Biersteker

Op 92-jarige leeftijd is in zijn woonplaats Hilversum oud-journalist en radio- en tv-presentator Henk Biersteker overleden. Hij werkte bij het Haarlems Dagblad, NCRV, IKON en dagblad Trouw. Laatste wijziging: 3 augustus 2020, 11:19

Biersteker groeide op met vijf zussen in Hoofddorp, in een gereformeerd gezin. Zijn vader werkte er bij de bank. Hij begon in 1947 als leerling-journalist bij het Haarlems Dagblad en publiceerde in augustus van dat jaar zijn eerste artikel met als kop ‘De eerste ‘Combined Harvesters’ scheren de akkers’, en als subkop ‘Radicale verandering in het graanoogstproces’.

Na zijn diensttijd in Indonesië, waar hij als voorlichter actief was, keerde hij naar Haarlem terug en werkte daar tot 1960. Daar wist hij al gauw dat hij zich wilde specialiseren in binnen- en buitenlands nieuws.

Hij kon daarmee drie jaar later aan de slag bij het toenmalige actualiteitenprogramma ‘Attentie’, voorloper van ‘Hier en Nu’, van de NCRV. In 1963 stapte hij over naar de IKOR, de radio-afdeling van de IKON. Maar de schrijvende pers hield zijn warme belangstelling. Bij het dagblad Trouw (1967-1975) kon hij verder bouwen aan zijn specialismen; Het Midden-Oosten, de Derde Wereld, ontwikkelingshulp en apartheid, milieuvervuiling en migratie. Nu schijnbaar alledaagse onderwerpen, maar in die tijd bijzonder en vernieuwend.

Artikelen hierover werden in die tijd niet zelden onderwerp van felle debatten in kranten, radio- en tv-programma’s en in de politiek. Zo mocht Biersteker bijvoorbeeld Zuid-Afrika niet meer in, omdat hij zich kritisch had uitgelaten over het toenmalig regime.

Henk Biersteker keerde terug bij de IKON, eerst als redacteur, eindredacteur en vaste presentator van het actualiteitenprogramma Kenmerk, maar hij maakte er ook indrukwekkende series in binnen- en buitenland, onder andere een tiendelige serie over de problematiek van de Molukkers in Nederland, onder de titel ‘Van Makassar naar Bovensmilde.’ De serie was opgedeeld in vijf afleveringen over de Molukse historie, drie kinderprogramma’s en een tweedelig programma over Molukse jongeren. De serie is gemaakt door Ben van Kaam, Henk Biersteker en Aart Staartjes (camera). Hetzelfde team maakte eerder ook al de serie ‘Ambon door de eeuwen’.

Zijn specialismen brachten hem naar alle werelddelen. Later, als adjunct-directeur van de IKON, gaf hij ook veel anderen de kans de wereld over te gaan voor de journalistiek. Bij zijn afscheid werd hij door talloze collega’s niet alleen geroemd om zijn vakmanschap en mentorschap maar ook om zijn collegialiteit, positiviteit en humor. Hij was een man vol gekke anekdotes.

Na zijn pensionering in 1987 schreef hij nog met enige regelmaat voor dagblad Trouw. Een Google-zoekopdracht toont een fikse lijst met artikelen. 

Hij werkte veel samen met vriend en collega Ben van Kaam. Na hun pensionering deden ze bijvoorbeeld grondig onderzoek naar de rol van Kurt Gerstein, een Duitse SS-officier die gewetenswroeging kreeg en die informatie over de Holocaust door heeft proberen te geven aan de geallieerde strijdkrachten.

Op verzoek onderzochten Ben en Henk ook wat de exacte reden was waarom 23 medewerkers van verzetskrant Trouw, in augustus 1944 werden gefusilleerd.
Twee oude makkers die het werken niet konden laten.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.