— woensdag 29 april 2020, 09:15 | 1 reactie, praat mee

Journalist en schrijver Alexander Münninghoff (76) overleden

Alexander Münninghoff in 2015 | Evert-Jan Daniels / Nederlandse Freelancers

Journalist en schrijver Alexander Münninghoff is afgelopen dinsdag 28 april overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek, meldt weekkrant Den Haag Centraal.

Münninghoff schreef het langst voor de Haagsche Courant (in 2005 opgegaan in het AD) en maakte reportages vanuit diverse conflictgebieden. In 1988 onthulde Münninghoff de eenzijdige terugtrekking van Sovjet-troepen en SS-200-raketten uit Europa.

Hij werkte in de jaren zeventig ook een jaar als verslaggever voor het NOS Journaal, meldt de omroep. Hij schreef verder biografieën van schaakgrootmeesters Hein Donner en Max Euwe.

In 2015 beschreef Münninghof zijn indrukwekkende familiegeschiedenis. Het boek De Stamhouder werd een bestseller en won diverse literaire prijzen. Den Haag Centraal publiceert morgen in de printeditie een uitgebreide necrologie. Meer bij Den Haag Centraal

Bekijk meer van

Alexander Münninghoff

Praat mee

1 reactie

F.H. van Essen, 30 april 2020, 17:11

Dagblad 010 heeft een mooie, uitgebreide en persoonlijke necro over Alexander Münninghoff. Als GPD-verslaggever herinner ik me zijn primeur: de Russen lekten de nieuwe politieke lijn van Gorbatsjov via Münninghoff naar de wereld: perestrojka, glasnost, het einde van de Koude Oorlog - het stond er allemaal in. Wereldprimeur voor ons, de bescheiden regionale kranten! Maar ja, niemand anders meldde het, was dat wel veilig? Veel redacties durfden het niet te plaatsten, of pas later, toen de grote persbureaus het brachten. Als ik het me goed herinner bleef het zelfs in zijn eigen HC bij een bericht op een binnenpagina. Arme collega - zijn kwaliteit werd niet gemeten door de liniaal waarlangs ze zijn kopij lazen: te weinig productie en hij moest weg uit Moskou.   

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.