— woensdag 30 september 2009, 08:44

Journalist én geïnterviewde aangeklaagd

De Turkse openbaar aanklager heeft een onderzoek gelast naar een journalist en een bekende actrice, naar aanleiding van uitspraken die laatstgenoemde in dagblad Milliyet deed. In het vorige maand verschenen artikel journalist Devrim Sevimay stelde actrice en zangeres Hulya Avsar dat het moeilijk zou worden om gewelddadige leden binnen de Koerdische Arbeiderspartij te overtuigen om hun wapens neer te leggen. Dat is volgens de aanklager een overtreding van artikel 216 uit het Turkse Wetboek van Strafrecht, dat "aanzetten tot haat en vijandschap" verbiedt. Sevimay en Avsar kunnen in principe tot drie jaar cel veroordeeld worden, maar artikel 218 biedt de mogelijkheid deze straf te verhogen, als overtreding van artikel 216 via de media geschiedde. Het in Wenen gevestigde International Press Institute (IPI) heeft de openingszet van de openbaar aanklager veroordeeld en wijst op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat vrijheid van meningsuiting garandeert.

Bekijk meer van

Turkije

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.