word studentlid

— donderdag 14 januari 2010, 08:45 | 0 reacties, praat mee

Jongeren zien krant wel zitten

Jongeren hebben over het algemeen een vrij positief beeld van nieuwsmedia, gebruiken een breed scala aan bronnen om in hun nieuwsbehoefte te voorzien en willen bovenal nieuws dat relevant is. Dat concluderen Nico Drok en Fifi Schwarz in hun onderzoekspublicatie Jongeren, nieuwsmedia en betrokkenheid, dat donderdag 21 januari aangeboden wordt aan Ronald Plasterk, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarmee ontkrachten zij naar eigen zeggen het beeld dat bestaat over de verstandhouding tussen de huidige media en de jeugd. Het rapport wordt gepresenteerd in het kader van de Tijdelijke Regeling Toekomst en Innovatie Pers, die de minister onlangs heeft ingesteld om steun te bieden aan vernieuwingen in de perssector. Aan het onderzoek hebben ruim 1.000 Nederlandse jongeren, in de leeftijd van 15 tot 29 jaar deelgenomen.

Dat jongeren hun nieuws per se mobiel zouden willen, zelf graag bijdragen aan de nieuwsvoorziening of in jongerenuitgaven een alternatief zien voor ‘volwassen’ dagbladen, blijken hardnekkige mythes - die onder meer voortkomen uit de onterechte benadering van jongeren als een homogene groep. Uit de resultaten van Jongeren, nieuwsmedia en betrokkenheid kwam juist een sterk onderscheid naar voren tussen jongeren die regelmatig dagbladen lezen en jongeren die zelden dagbladen lezen ten aanzien van hun beweegredenen om zich te informeren over nieuws, hun keuze van nieuwsmedia en de mate waarin zij deelnemen aan de maatschappij.
Nico Drok is lector Media & Civil Society bij Windesheim. Fifi Schwarz is directeur van Stichting Krant in de Klas, de educatieve organisatie van de Nederlandse Dagbladen. Zij combineert dit met een onderzoeksaanstelling bij de School of Media van Windesheim.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.