— vrijdag 24 september 2021, 11:11 | 0 reacties, praat mee

Jonge volwassenen: linken naar bronnen zeer belangrijk

© Pixabay / Gerd Altmann

Jongere nieuwsconsumenten vinden het belangrijker dat media online naar bronnen linken dan ouderen. Van de 18 tot 34-jarige nieuwsconsumenten vindt 83 procent links naar feiten en onderzoeken “zeer belangrijk”. Van de lezers en kijkers van 35 jaar en ouder vindt ongeveer tweederde dat.

Dat blijkt uit data van Gallup/Knight Foundation, meldt Niemanlab. Deelnemers aan het onderzoek van Gallup werden gevraagd welke factoren ze belangrijk vinden bij het bepalen hoe betrouwbaarheid van een nieuwsorganisatie.

De deelnemers tussen de 18 en 34 jaar vonden linken het vaakst belangrijk. Ook transparantie van het nieuwsmedium en het aanbieden van middelen om feiten te controleren vonden ze vaak belangrijk. Of ze het nieuwsmedium in kwestie kennen vinden ze een stuk minder vaak belangrijk: 32 procent van hen noemde dat een belangrijke factor.

Onder deelnemers tussen de 35 en 54 jaar oud en deelnemers van 55 jaar en ouder werd de mogelijkheid tot fact checken het vaakst zeer belangrijk genoemd. Deelnemers uit die laatste groep vinden het ook vaker belangrijk dat nieuws neutraal gebracht wordt. 63 procent van de 55-plussers noemde dat aspect zeer belangrijk. Bij nieuwsconsumenten tussen de 18 en 34 jaar vindt net iets meer dan de helft dat.

Bekijk meer van

Knight Foundation Gallup

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.