banner festival 23

— donderdag 6 augustus 2015, 09:12 | 0 reacties, praat mee

Jon Stewart presenteert laatste Daily Show

Saul Loeb / AFP

Vanavond presenteert Jon Stewart voor het laatst het satirische nieuwsprogramma The Daily Show. Stewart, die 16 jaar zijn stempel op het programma drukte, kiest een politiek scherp moment voor zijn vertrek: de Republikeinse presidentskandidaten treffen elkaar voor hun eerste debat op de Amerikaanse televisie. Laatste wijziging: 27 oktober 2020, 12:06

Het vertrek van Stewart, eerder dit jaar aangekondigd, is voor veel media een moment om terug te blikken op het bijzondere fenomeen dat Knack treffend omschrijft als ‘de komiek als betere journalist’.

De invloed van The Daily Show nam toe na de aanslagen op 11 september en de polarisatie die het antwoord van Bush daarop teweeg bracht. The Hollywood Reporter beschrijft dat Stewart zelf vindt dat zijn gevecht tegen media-hypocrisie weinig heeft uitgehaald: de wereld is er aantoonbaar slechter aan toe dan toen hij begon en het door Stewart verachte Fox News doet de moderatie van het tv-debat van vanavond.

In een uitgebreide analyse in de print-editie van The Hollywood Reporter (ook online te vinden) wordt Stewart (en zijn researchteam) geprezen voor de messcherpe blik op Amerikaanse media. Journalist Bill Carter stelt dat “het geen overdrijving is om te zeggen dat als Jon Stewart vertrekt, het land de meest gefocuste, brutaalste en duidelijk grappigste media-criticus van de afgelopen twintig jaar verliest.”

Ook The New Yorker blikt terug en constateert dat Stewart vertrekt op een moment dat een kleurrijke parade van presidentskandidaten de meest verschrikkelijke uitspraken doen - er is geen gebrek aan materiaal voor Stewarts opvolger, de Zuid-Afrikaan Trevor Noah.

Bekijk meer van

The Daily Show Jon Stewart

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.