— vrijdag 28 mei 2021, 10:10 | 0 reacties, praat mee

John de Mol heeft onenigheid met ITV over nabetaling van 400 miljoen euro

© Remko de Waal

John de Mol zou voor de verkoop van zijn bedrijf Talpa Media in 2015 aan de Britse televisiegigant ITV nog een nabetaling van 400 miljoen euro moeten krijgen. ITV wil hooguit de helft betalen, blijkt uit onderzoek door RTL Z in recente financiële verslagen van ITV en het Nederlandse dochterbedrijf ITV Studios Holding en accountant KPMG. Laatste wijziging: 28 mei 2021, 10:10

De Mol verkocht zes jaar geleden zijn productiehuis, bekend van onder andere de zangwedstrijd The Voice, aan ITV en kreeg daar toen 500 miljoen euro voor. Daarnaast kon De Mol in drie termijnen nog eens 600 miljoen euro opstrijken, afhankelijk van de financiële resultaten en zijn blijvende creatieve betrokkenheid bij het bedrijf.

De eerste 100 miljoen euro kreeg hij in 2017, de rest van het geld zou hij dat begin 2020 gekregen moeten hebben. Maar ITV is er nog niet helemaal uit hoeveel het kan en wil betalen aan De Mol. De laatste 100 miljoen is vervallen omdat De Mol vervroegd is opgestapt bij Talpa. 

Hoeveel De Mol precies ontvangt, is afhankelijk van de brutowinst die Talpa Media tussen 2017 en 2019 heeft geboekt. Maar de verwerking van inkomsten uit The Voice of China is daarbij een struikelblok, meldt RTL Z. Daar ging John de Mol begin 2016 in zee met een lokale producent, die 60 miljoen dollar zou betalen voor de televisie-hit The Voice of China. De lokale partner betaalde echter niet, na een juridische strijd volgde er schikking.

Deze inkomsten uit The Voice of China zijn dus medebepalend voor de hoogte van de nabetaling aan De Mol. Maar uit de meest recente jaarrekening van de Nederlandse ITV-dochter, ITV Studios Holding BV (voorheen Talpa Media), blijkt dat er vraagtekens worden gezet bij een deel van het schikkingsbedrag dat Talpa ontving. Dat bedrag was namelijk niet afkomstig van de oorspronkelijke partner, maar van ‘entiteiten in Hongkong’. ITV wil nu vaststellen of die betalingen wel zuiver op de graat zijn. Pas als zeker is dat de autoriteiten geen onderzoek starten, en er ‘geen risico bestaat dat het bedrijf per ongeluk betrokken raakt bij witwassen’ denkt ITV de zaak rond The Voice of China te kunnen afronden.

De Mol en ITV hebben hun geschil nu voorgelegd aan een onafhankelijke arbiter. Meer bij RTL Z

Bekijk meer van

Talpa Media John de Mol ITV

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.