— maandag 28 september 2015, 15:13 | 0 reacties, praat mee

Israël: soldaten vernielen camera’s AFP-fotografen

Palmedia / YouTube

Israëlische soldaten hebben bij Nablus de camera's van twee AFP-journalisten kapotgeslagen. Het incident werd op grote afstand gefilmd, zodat de soldaten zich vermoedelijk onbespied voelden. De camera's van de Italiaanse journalist Andrea Bernardi en zijn Palestijnse collega Abbas Momani werden op het wegdek stukgesmeten. Beide journalisten droegen duidelijk herkenbare vesten met PRESS erop. Laatste wijziging: 28 september 2015, 15:22

Journalistieke organisaties zoals de Federazione Nazionale della Stampa Italiana het Palestinian Journalists Syndicate (PJS), International Federation of Journalists (IFJ) en diverse andere landen hebben hun afschuw uitgesproken over de gang van zaken. Ze noemen het een onvoorstelbare inbreuk op de persvrijheid in Israël.

Het geweld dat tegen de journalisten werd ingezet een duidelijk bewijs hoe de Israëlische overheid lokale en internationale journalisten wil hinderen om te berichten over het geweld dat tegen Palestijnen wordt begaan, aldus PJS-president Abdel Nasser Najjar. De fotografen werden ook tegen de grond gewerkt.

Franco Siddi van de Italiaanse tak van IFJ noemt de aanval op de journalisten des te ernstig, omdat soldaten specifiek gehouden zijn burgers - inclusief journalisten - te ontzien. Volgens IFJ-topman Jim Boumelha is het enige lichtpuntje de disciplinaire acties die zijn aangekondigd door het Israëlische leger.

Dat was in het verleden wel anders, stelt Boumelha. “Nog geen twee weken terug raakten tien Palestijnse journalisten gewond toen soldaten hun apparatuur vernielden en filmen verhinderden. Toen bleef actie aan de kant van de legertop uit.” Een video van het incident staat op YouTube.

Bekijk meer van

Israël AFP

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.