banner anp

— donderdag 24 december 2015, 10:44 | 0 reacties, praat mee

Gewapende groep dreigt met executie Japanse journalist

Stil protest in Tokyo, na de dood van Kenji Goto in februari | Kimimasa Mayama / EPA

De Japanse overheid onderzoekt berichten dat een gewapende groep in Syrië een Japanse freelance journalist gevangen houdt en dreigt te zullen vermoorden. Het gaat vrijwel zeker om Yasuda Jumpei, die al sinds juli van dit jaar in Syrië verdween. Van drie Spaanse journalisten, die rond dezelfde tijd in Syrië verdwenen, ontbreekt nog elk spoor.

Eerder dit jaar vermoordde IS al de Japanse oorlogsjournalist Kenji Goto, die probeerde een vriend vrij te krijgen. De Japanse overheid stelde toen publiekelijk dat het niet met terroristen onderhandelt. De Japanse overheid zegt overigens geen signalen hebben opgevangen van nieuwe ontwikkelingen rond freelancer Yasuda, meldt persbureau Reuters.

Wel stelde een woordvoerder dat alles in het werk wordt gesteld om de Yasuda vrij te krijgen. Sinds september kan Japan bevriende landen bijstaan in militaire acties - iets dat voorheen door de na-oorlogse grondwet was verboden. Deze beleidsverandering is binnen Japan controversieel uit angst dat het als rechtvaardiging van aanvallen op Japan wordt aangegrepen.

N.B. Een eerdere versie van dit bericht sprak met zekerheid over IS als groep die Yasuda gevangen houdt. Dat is nog niet duidelijk. Het gaat in de berichten enkel om ‘een gewapende groep’ in Syrië. Het bericht is aangepast.

Bekijk meer van

Syrië Japan

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.