— woensdag 4 oktober 2023, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Ionica Smeets wint Irispenning voor haar heldere wetenschapstaal

© ANP / Guus Schoonewille

Wiskundige, columniste en presentatrice Ionica Smeets wint de Irispenning 2023. De prijs wordt toegekend aan iemand die uitblinkt in 'excellente wetenschapscommunicatie'. De onderscheiding werd in 2019 in het leven geroepen en ging in 2021 naar viroloog Marion Koopmans. Laatste wijziging: 4 oktober 2023, 09:17

De Irispenning wordt in principe jaarlijks uitgereikt door drie door het Rijk gesteunde wetenschapsmusea: NEMO, Rijksmuseum Boerhaave en Teylers Museum. De prijs bestaat uit 10.000 euro. Smeets gaat het geld gebruiken, vertelde ze in De Avondshow van Arjen Lubach, voor nieuwe projecten om aan de Universiteit Leiden, waar zij als hoogleraar aan verbonden is, jonge talenten te begeleiden en stimuleren.

Volgens de jury “excelleert Smeets op het gebied van wetenschapscommunicatie: altijd met humor, altijd zoekend naar samenwerking.” De wiskundige schrijft al vijftien jaar columns over wiskunde en getallen. Zij pleit er al jaren voor dat universiteiten hun wetenschappers niet alleen tijd geven en belonen voor onderwijs en onderzoek, maar ook voor wetenschapscommunicatie.

Cijfers leuker maken voor kinderen
Smeets maakte diverse televisieprogramma’s, zoals De Rekenmaker en De Nationale Wetenschapsquiz. Ook is zij vaak te gast in de populaire podcast De Eeuw van de Amateur. Samen met Edward van de Vendel, die recent de Gouden Griffel won, schreef Smeets het boek Rekenen voor je leven, waarmee de auteurs cijfers en getallen leuker maken voor kinderen.

De Irispenning wordt op 9 oktober uitgereikt in de Pieterskerk in Leiden, op de Avond van Wetenschap & Maatschappij. Smeets krijgt de onderscheiding uit handen van Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, die in 2019 als eerste de prijs won.

Bekijk meer van

Ionica Smeets

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.