word studentlid

— donderdag 21 april 2011, 10:24 | 3 reacties, praat mee

Invloed grachtengordel groeit bij NRC

Bij de bekendmaking begin dit jaar dat het chique en kwalitatieve NRC Handelsblad in 2012 verhuist van Rotterdam naar Amsterdam ging Hans Roodenburg er nog vanuit dat het landelijke karakter van het dagblad – inmiddels op compactformaat - niet aangetast zou worden. Echter met de vernieuwingen in de krant lijkt nu al ‘de Amsterdamse grachtengordel’ de overhand te krijgen.

Laatste wijziging: 27 april 2011, 17:32

Met name het nieuwe weekendkatern Lux (gericht op alle soorten leefstijlen) ademt een Amsterdamse sfeer uit. De oorzaak is mij onduidelijk. Het zou kunnen dat er juist heel veel redacteuren en columnisten van Lux erg Amsterdams georiënteerd zijn. Mét de verhuizing naar Amsterdam en mét het compactformaat heeft volgens een Rotterdamse collega bij de krant het Algemeen Handelsblad alsnog gewonnen!
Voor de jongeren onder ons: in 1970 gingen de Rotterdamse Nieuwe Rotterdamse Courant (NRC) en het Amsterdamse Algemeen Handelsblad een fusie aan. Vrijwel de enige landelijke krantenfusie die achteraf als succesvol kan worden bestempeld.

Terug naar het vooral op Amsterdam gerichte Lux-katern dat nu vijf maal is verschenen. Als wij een grove telling doen is circa een op de twee artikelen op Amsterdam gericht of heeft een duidelijk invalshoek vanuit die stad. Ik besef donders goed dat Amsterdam het centrum van de cultuur en mode in Nederland is. Maar dat wil nog niet zeggen dat elders in het land geen mooie reportages te maken of invalshoeken te vinden zijn voor bijvoorbeeld reizen, gadgets, wonen, design, auto’s, eten en drinken.

Ik vrees met grote vrezen dat het nieuwe glossy magazine DeLuxe van de krant (start in september) minstens evenveel ‘Amsterdams’ zal worden als Lux en misschien nog wel meer als de redactie helemaal in Amsterdam (het blijft natuurlijk een heel mooie stad!) is gevestigd. Want het is en blijft zo dat je in de journalistiek door je omgeving wordt besmet. Oók als je het niet zou willen. Sluipenderwijs gebeurt het toch!
Een ruwe en voorzichtige schatting van mij is dat een kwart van de verhalen in Lux niet per se ‘Amsterdams’ had hoeven te zijn. Daarmee willen we niet zeggen dat Rotterdam beter aan bod had kunnen komen. Er zijn nog genoeg andere plaatsen in ons land die in leefstijl ook heel veel te bieden hebben. Misschien is het toch wel een aandachtspunt waard voor de redactieraad van NRC Handelsblad om in de gaten te houden dat de krant niet ‘verAmsterdamst’.

Het gaat ons ook zeer aan het hart dat met de verhuizing van NRC Handelsblad naar Amsterdam de hoofdstad ‘newspapercity’ nummer 1 wordt. Op het AD na – dat thans een combinatie is van vooral randstadkranten – zitten alle landelijke dagbladen met NRC Handelsblad er al bij gerekend in de hoofdstad: De Telegraaf, de Volkskrant, Trouw en niet te vergeten de gratis openbaar vervoerkranten Metro, Spits en De Pers.

Wat weinigen weten is dat de verhuizing naar Amsterdam op de redactie van NRC Handelsblad tot behoorlijke discussies hebben geleid. Ik weet uit betrouwbare bronnen dat een minderheid van de redactie liever voor het centrum van Rotterdam had gekozen, maar dat de meerderheid het niet interesseerde of voor Amsterdam lobbyde.
Voor directie (en Amsterdamse eigenaren) en hoofdredactie was de beslissing om naar Amsterdam te verhuizen daarna niet zo moeilijk meer. Ook leek eerst de tussenoplossing kans te maken om naar Den Haag te verhuizen. Met Den Haag is een ‘spelletje gespeeld’, want het was duidelijk dat de Amsterdams georiënteerde eigenaren ook de redactie het liefst in Amsterdam zagen, vertellen ons meerdere collega’s bij NRC Handelsblad. Met de komende verhuizing is er overigens ook een neveneffect:  in Rotterdam gevestigde redacteuren kiezen nu sneller voor een oprotpremie (kantonrechtersformule) of maken gebruik van een ouderenregeling om vervroegd uit te treden. De ‘Amsterdamse’ redacteuren zijn of heel blij met de verhuizing of kijken de kat uit de boom.

Bij het bekend maken van de verhuizing naar Amsterdam ging ik – als trouw lezer – er nog vanuit dat de hoge kwaliteit van de krant daardoor niet verandert. Nauwelijks een paar maanden later zie ik toch wijzigingen in het redactionele beleid die de Amsterdamse kant opgaan. Teleurgesteld ben ik dat de Amsterdamse ‘grachtengordel’ (die ook al de tv-wereld beheerst) grotere invloed heeft gekregen op de inhoud van de krant.

Ik heb in het afgelopen jaar twee ‘herdenkingsborrels’ meegemaakt van overleden collega’s van de NRC in Rotterdam. Voor zover er niet-medewerkers van de krant waren – maar Rotterdamse vrienden en bekenden -  zijn ze allen een beetje benauwd dat ‘hún lijfblad’ met de verhuizing naar Amsterdam ook niet meer ‘de oude NRC’ is.
Het is nog even afwachten, maar ook ik ben pessimistischer geworden over het karakter van de krant. Van twee bekende Rotterdammers weet ik dat zij heel argwanend de krant in de gaten houden: schrijver en historicus Jan Oudenaarden en zanger, cabaretier en tekstschrijver Gerard Cox.

Och, als zij hun abonnement opzeggen, zullen wel heel wat bekende Amsterdammers, die nu De Volkskrant en/of De Telegraaf hebben, misschien wel overstappen op NRC Handelsblad. Want ons kent ons.
Ik ben er in ieder geval niet blij mee.

Hans Roodenburg heeft tot 2005 als financieel redacteur gewerkt bij het Rotterdams Dagblad, werkt nu freelance voor maritieme vakbladen en De Oud-Rotterdammer, De Oud-Hagenaar en De Oud-Utrechter.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Olivier, 21 april 2011, 21:05

Om te beginnen eentje op de man. Waarom moeten we in hemelsnaam een opiniestuk lezen van iemand over een krant waar hij niks meer van weet dan de gemiddelde lezer? Want je zit bepaald niet dicht bij het vuur als je in je werkzame bestaan het RD vulde.

Dan inhoudelijk. Volgens mij ziet Hans het niet goed. Wat er gebeurt is dat de nieuwe hoofdredactie de NRC in hoog tempo ontstoft en de aansluiting probeert te krijgen op een jongere doelgroep. En dat is ook hard nodig. De NRC doet prachtige dingen, maar staat voor een groot deel ook vol onleesbare stukken.

Als je een iets meer moderne benadering als Amsterdams wil zien, zit je er volgens mij naast. Het nieuwe Rotterdam is juist veel moderner en hipper als Amsterdam. Maar misschien gaat dat wat voorbij aan Hans.

Mij is als lezer overigens nooit zo opgevallen dat de NRC zo Rotterdams was. Ik weet niet beter dan dat de grote meerderheid van de redactie de Marten Meesweg intens haatte. De boemel uit Amsterdam zat altijd vol chagrijnige NRC-types. Dus gebeurt er nu gewoon wat er al jaren door bijna iedereen werd gehoopt.

Tot slot dat Gerard Cox de boel kritisch volgt; ik zou er bepaald niet wakker van liggen als Peter van der Meersch.

Paul Disco, 21 april 2011, 22:23

Hmm, ik lees ook NRC. Maar ik ben wel buitengewoon benieuwd waaruit blijkt dat Lux voor de helft Amsterdams is, waarvan de helft nodeloos Amsterdams. Een voorbeeldje zou mij helpen. Ik kan zelf niet een voorbeeld vinden. Ik kijk toch echt kritisch.
En ik mis de stap van Lux als half-Amsterdams naar NRC richting Amsterdamse kant. Lux is toch maar een katern? Ik vind het een flutkatern, maar wat is er Amsterdams aan kroeshaar en datingsites?

Rob van der Hilst, 22 april 2011, 00:33

Dat de verhuizing van de NRCredactie van hands-on-Rotterdam naar hands-off-Amsterdam - die mooie noordwestelijke buitenwijk van Utrecht toch - het besmettingsgevaar van Grachtengordelroos op de redactie (dank Martin van Amerongen) reëel maakt: het zal ongetwijfeld zijn ingecalculeerd bij die beslissing.
Maar weet dat Vlaamse NRCleidingduo VanderMeersch-Van Thillo veel…

Als dit gaat betekenen dat die prachtkrant aan ontwikkelingen binnen bijvoorbeeld de ontwikkeling van Eindhoven als landelijk centrum van technologische vernieuwingen (het FD besteedde er laatst een indringende katern aan: hulde!) voorbij gaat fietsen ‘omdat we alles hier al hebben qua nieuwsvoorziening’ - een symptoom van die Grachtengordelroos dus - dan weet ik niet zeker of de verhuizing wel zo voordelig is. Zeker wat de middellange en lange termijn.
Nederlanders zijn immers briljant in het uiten met de voeten: wegwezen, dus abonnement opzeggen et cetera.

A propos: wat denken uitgever en hoofdredactie van Het Parool eigenlijk over die komende verhuizing van al dan niet concullega NRC?
Ben benieuwd.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.