— woensdag 11 november 2020, 13:30 | 0 reacties, praat mee

‘Ik hou van jeugdbladen’

De ambitie om hoofdredacteur te worden, die had Inge Derksen (1989) naar eigen zeggen altijd al. Maar dan wel bij een mediamerk voor kinderen. “Ik hou van jeugdbladen. Media maken voor volwassenen, ik zou niet eens weten hoe dat moet?”

Vorige maand maakte Derksen haar ambitie waar: met ingang van 5 oktober is ze de nieuwe hoofdredacteur van Tina en Zo Zit Dat, twee jeugdtitels van DPG Media. De eerste richt zich op jonge meiden, de tweede vertelt over wetenschap, natuur en technologie.

Beide titels zijn voor Derksen gesneden koek. Van april 2016 tot december 2017 werkte ze bij Tina al als crossmediaal producer en de afgelopen anderhalf jaar was ze bij Zo Zit Dat chef redactie. “Als chef hield ik me heel erg met de inhoud van Zo Zit Dat bezig. Dat geef ik nu uit handen en ik ga me meer bezig houden met leiding geven en de koers van beide bladen bepalen.”

Derksen verwacht dat van de twee titels die ze gaat bestieren Tina het meest tijd zal opslokken. “Ik ga Zo Zit Dat natuurlijk niet negeren, maar Tina vraagt als merk meer omdat daar meer dingen aan hangen. Tina heeft een eigen festival en doet online meer dan Zo Zit Dat.”

Hoewel ze het moeilijk vindt om nu al te bepalen wat ze anders gaat doen dan haar voorganger Jannine Berkelaar (die in mei naar Kek Mama vertrok), heeft Derksen wel een aantal onderwerpen die ze belangrijk vindt. “We maken Tina voor alle meisjes in Nederland, dus ik wil ook dat álle meisjes zich met Tina kunnen identificeren.” Diversiteit dus. “Dat gaat al goed, maar ik wil daar scherp op blijven.”

Ook wat Zo Zit Dat betreft wil Derksen, die eerder ook bij jeugduitgeverij Blink Uitgevers werkte als coördinerend eindredacteur voor de titels National Geographic Junior, Wild van Freek en Bobo, zich bezig houden met diversiteit. Het merk richtte zich jaren lang met name op jongens, terwijl de helft van de lezers meisjes zijn. “In een van de strips hebben we een tijdje terug een vrouwelijke professor geïntroduceerd. Dat soort dingen wil ik meer gaan doen.”

Bekijk meer van

Zo Zit Dat Tina Inge Derksen

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.