training eu starters

— woensdag 8 juli 2020, 08:54 | 0 reacties, praat mee

HRW en ICJ luiden noodklok over Turkse plannen met advocatuur

Een grote regio als Istanboel krijgt in de plannen maar beperkte representatie in de landelijke orde van advocaten | Reuters

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) en de non-gouvernementele Internationale Commissie van Juristen (ICJ) hebben hun zorgen geuit over een wetsvoorstel van de Turkse overheid om de advocatuur in het land opnieuw in te richten. Daar worden orden van advocaten ingericht langs politieke breuklijnen. Laatste wijziging: 8 juli 2020, 08:57

Het zou volgens de organisaties de invloed van de huidige onafhankelijke Turkse orde van advocaten ondermijnen en het lastiger maken om mensenrechtenschendingen te signaleren en te veroordelen.

Dat is volgens HRW ook precies de bedoeling: “Het overheidsplan om meerdere orden te vormen en de nationale invloed van de huidige orde te verkleinen is enkel bedoeld om verdeeldheid te zaaien en de huidige waakhondfunctie te ondergraven.”

Volgens ICJ en HRW is de Turkse orde van advocaten vooraf niet geconsulteerd over het wetsvoorstel.

In het wetsvoorstel krijgen advocaten op regionaal niveau het recht om een eigen orde te stichten, mits 2000 advocaten de vorming daarvan steunen. Het betekent dat in grote steden een versplintering mogelijk is.

Tegelijk wordt in het wetsvoorstel het aantal gedelegeerden aangepast: een regio met minder dan 100 advocaten krijgt in de voorstellen drie gedelegeerden, maar een grote regio met bijna tienduizend advocaten krijgt er maar 5.

Volgens HRW en ICJ is het mogelijk dat regionale ordes in Ankara, Istanboel en Izmir Bar (die momenteel 55 procent van alle Turkse advocaten vertegenwoordigen) maar 7 procent van de gedelegeerden in de nationale orde krijgen toegewezen.

De ICJ zegt dat zo’n verschuiving van vertegenwoordiging alleen politieke doeleinden kan hebben en het vertrouwen in de rechtspraak ondermijnt. “Ongewijzigd zal dit voornemen van de overheid het wantrouwen in het Turkse rechtssysteem enkel vergroten, als de onafhankelijkheid van het juridisch beroep langs politieke lijnen wordt gelegd. Het kan desastreuze gevolgen hebben voor op de lange termijn voor de rol van advocaten en het recht op een eerlijk proces.”

HRW en ICJ roepen de autoriteiten af te zien van het voornemen en een echte consultatie te beginnen. Meer bij Human Rights Watch

Bekijk meer van

Turkije Human Rights Watch

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.