website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Journalist Turkije eist vakbondsrecht op

Dolf Rogmans — Geplaatst in persvrijheid op woensdag 6 mei 2009, 08:04

Nieuws

Het grote Turkse mediaconcern Turkuvaz Mediaconcern accepteert geen lidmaatschap van vakbonden. Daarom vond op maandag 4 mei een rechtszaak in de Turkse hoofdstad Istanbul plaats, die was aangespannen door journalist Ender Ergün. Hij wordt onder druk gezet om zijn lidmaatschap van de journalistenbond TGS op te zeggen onder bedreiging van ontslag.

Deze rechtszaak is uniek in de Turkse geschiedenis, evenals de staking die hiermee verbonden is. Half februari gingen tien journalisten van de krant Sabah en de tv-zender ATV, die onder Turkuvaz Mediaconcern vallen, in staking om cao-onderhandelingen af te dwingen. De staking duurt nog immer voort. Het is de eerste journalistenstaking op Turks grondgebied in 29 jaar. Tien van de stakende journalisten zijn inmiddels op non-actief gesteld door hun werkgever en 32 niet-stakende journalisten van dit concern zijn ontslagen.

De stakende journalisten strijden tevens voor redactionele onafhankelijkheid en persvrijheid, iets dat in Turkije nog steeds ontbreekt. In het eerste kwartaal van dit jaar liepen 110 rechtszaken wegens vrijheid van meningsuiting, waarvan zestig tegen journalisten. Premier Erdogan staat erom bekend om journalisten en cartoonisten regelmatig voor de rechter te dagen wegens ‘belediging’.

Daarom is het zo opvallend dat de voorzitter van de Turkse journalistenbond TGS Ercan Ipekci de regering oproept zich te mengen in het huidige conflict met werkgever Turkuvaz Mediaconcern. Zijn oproep werd gesteund door de Europese Federatie van Journalisten EFJ, waarvan ook de Nederlandse NVJ lid is. Ipekci deed zijn oproep tijdens een seminar half april. Hij noemde reactie van werkgever Turkuvaz Mediaconcern “illegaal en in strijd met zowel de Turkse als Europese wetgeving.”

De journalist Ender Ergün hoopt met de rechtszaak zijn gelijk te kunnen halen. “De werkgever heeft juridisch gezien geen poot om op te staan”, zegt Ergün. “Op papier zijn onze vakbondsrechten gewaarborgd, maar in de praktijk blijkt het hier heel wat anders. Daarom vinden nog steeds nergens in de Turkse mediasector cao-onderhandelingen plaats.”

Volgens artikel 118 van het Wetboek van Strafrecht is het verboden om mensen onder druk te zetten om hun vakbondslidmaatschap op te zeggen. Als Ergün wint, schept hij daarmee een precedent voor de hele journalistiek in Turkije. De uitspraak wordt binnen enkele weken verwacht.

Lees ook:
Oproep EFJ

Door Mehmet Ülger

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.