basis naar compleet

— vrijdag 2 december 2016, 11:02 | 0 reacties, praat mee

Hoogleraar mediarecht bepleit inzage procesdossiers voor journalisten

© S. Salonso / Flickr

Bij belangrijke rechtszaken zouden journalisten in staat moeten worden gesteld het procesdossier tevoren in te zien. Daardoor kunnen ze een zaak beter inschatten en er veel beter verslag van doen. Dat voorstel lanceerde mr. Leo Neels, hoogleraar mediarecht in Leuven en Antwerpen, donderdag bij de prijsuitreiking van de Persprijs Jacques van Veen, een prijs voor de beste justitieverslaggeving in Nederland en Vlaanderen. Laatste wijziging: 2 december 2016, 11:12

Tot dusver is het dossier van een strafzaak alleen toegankelijk voor de direct betrokkenen, en niet voor de media. Strafzaken zijn volgens Neels, voormalig advocaat en bestuurder van het Belgische persbureau Belga, steeds moeilijker te volgen voor mensen op de publieke tribune en de perstribune omdat tijdens de openbare rechtszitting nog maar een klein deel van de zaak aan de orde komt. De rest is vaak al schriftelijk afgedaan.

Neels realiseert zich dat er veel haken en ogen aan zijn voorstel zitten, maar vindt het toch de moeite waard om te voorkomen dat het strafproces steeds meer uit het zicht van de samenleving verdwijnt. Hij wil aan die openbaarheid wel voorwaarden verbinden. Zo vindt Neels dat journalisten zich aan regels moeten houden en pas na de zitting mogen publiceren wat ze gelezen hebben.

Voormalig kantonrechter mr Frank Visser, bekend geworden als de Rijdende Rechter, juicht het idee van Neels toe. Hij vindt dat openbaarheid in een proces belangrijker is dan de privacy van verdachten en andere betrokkenen. Hij vindt ook dat er veel vaker camera’s in de rechtszaal moeten worden toegelaten.

Bekijk meer van

Recht Leo Neels

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.