— dinsdag 13 oktober 2015, 17:36 | 0 reacties, praat mee

Hoge Raad verwerpt beroep Stegeman

Freek van Asperen / ANP

De Hoge Raad heeft het beroep tegen de veroordeling van onderzoeksjournalist Alberto Stegeman rond falende beveiliging op Schiphol verworpen. Stegeman kreeg een boete opgelegd omdat hij zich met een vervalste pas toegang had weten te verschaffen tot het Schiphol-terrein. Volgens de Hoge Raad was het Stegemans goed recht om de beveiliging te testen, maar was het vervalsen van een toegangspas daarvoor niet nodig. Laatste wijziging: 15 oktober 2015, 13:39

Stegeman wist indertijd ook het geparkeerde regeringstoestel PH-KBX dicht te naderen. De beelden en de potentiële risico’s werden in Stegemans SBS-programma Undercover uitgebreid belicht. Het Openbaar Ministerie vond dat Stegeman met zijn actie geen enkel maatschappelijk doel diende. Niettemin werd de beveiliging na de Undercover-uitzending aangescherpt.

Justitie stelde in 2010 dat om toegang te krijgen tot het bedrijventerrein een KLM-medewerker zijn échte pas toonde, terwijl Stegeman zich in de kofferbak van de auto had verschanst. Van een eenvoudige aan te maken kopie zou volgens Justitie geen sprake zijn geweest.

De Hoge Raad stelt dat er voldoende is gebleken dat de strafbare feiten werden gepleegd om langs journalistieke weg een maatschappelijk probleem aan de orde te stellen. Dit recht is gegarandeerd onder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Het vervalsen van een pas is echter “een misdrijf en op zichzelf beschouwd een ernstig strafbaar feit”, aldus de Hoge Raad.

Journalisten kunnen slechts onder bijzondere omstandigheden worden ontslagen van hun plicht zich aan de strafwet te houden, stelt de Hoge Raad: “Die bijzondere omstandigheden doen zich naar het oordeel van het Hof ten aanzien van het bewezenverklaarde niet voor.” Ook zonder het vervalsen van de toegangspas kon de beveiligingssituatie rond Schiphol worden aangetoond, aldus het Hof.

De eerdere veroordeling tot een boete van duizend euro (waarvan 500 voorwaardelijk, red.) blijft staan. Stegemans advocaten en de Nederlandse Vereniging van Journalisten, die hem al jaren bijstaan, zijn nu van plan naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.