Hoge Raad verwerpt beroep Stegeman

De Hoge Raad heeft het beroep tegen de veroordeling van onderzoeksjournalist Alberto Stegeman rond falende beveiliging op Schiphol verworpen. Stegeman kreeg een boete opgelegd omdat hij zich met een vervalste pas toegang had weten te verschaffen tot het Schiphol-terrein. Volgens de Hoge Raad was het Stegemans goed recht om de beveiliging te testen, maar was het vervalsen van een toegangspas daarvoor niet nodig.
Stegeman wist indertijd ook het geparkeerde regeringstoestel PH-KBX dicht te naderen. De beelden en de potentiële risico’s werden in Stegemans SBS-programma Undercover uitgebreid belicht. Het Openbaar Ministerie vond dat Stegeman met zijn actie geen enkel maatschappelijk doel diende. Niettemin werd de beveiliging na de Undercover-uitzending aangescherpt.
Justitie stelde in 2010 dat om toegang te krijgen tot het bedrijventerrein een KLM-medewerker zijn échte pas toonde, terwijl Stegeman zich in de kofferbak van de auto had verschanst. Van een eenvoudige aan te maken kopie zou volgens Justitie geen sprake zijn geweest.
De Hoge Raad stelt dat er voldoende is gebleken dat de strafbare feiten werden gepleegd om langs journalistieke weg een maatschappelijk probleem aan de orde te stellen. Dit recht is gegarandeerd onder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Het vervalsen van een pas is echter “een misdrijf en op zichzelf beschouwd een ernstig strafbaar feit”, aldus de Hoge Raad.
Journalisten kunnen slechts onder bijzondere omstandigheden worden ontslagen van hun plicht zich aan de strafwet te houden, stelt de Hoge Raad: “Die bijzondere omstandigheden doen zich naar het oordeel van het Hof ten aanzien van het bewezenverklaarde niet voor.” Ook zonder het vervalsen van de toegangspas kon de beveiligingssituatie rond Schiphol worden aangetoond, aldus het Hof.
De eerdere veroordeling tot een boete van duizend euro (waarvan 500 voorwaardelijk, red.) blijft staan. Stegemans advocaten en de Nederlandse Vereniging van Journalisten, die hem al jaren bijstaan, zijn nu van plan naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.
Praat mee