banner printplaza 1

— dinsdag 4 oktober 2011, 12:39

Hof legt bom onder voetballicenties

Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat een exclusief licentiesysteem voor voetbalwedstrijden, waarbij territoriale exclusiviteit voor omroepen in één lidstaat is afgesproken en het televisiekijkers in andere lidstaten wordt verboden om via een decoderkaart naar zulke uitzendingen te kijken, in strijd is met het Unierecht. De zaak kwam aan het rollen toen pub-eigenares Karen Murphy haar klanten liet kijken naar wedstrijden van de Britse Premier League via een in Griekenland gekochte decoder en kaart. De Britse wedstrijden maakten onderdeel uit van het Griekse abonnement, terwijl binnen Engeland dure exclusieve rechten zijn afgesproken voor Britse kijkers. De Football Association Premier League (de Britse evenknie van de KNVB, red.) had de caféhoudster verboden op deze manier wedstrijden te tonen en legde boetes op. Een gang naar het Europese Hof volgde.

De FAPL rechtvaardigde het verbod op gronden van bescherming van intellectueel eigendom - maar volgens het Hof kan de bond geen auteursrecht op Premier League-wedstrijden claimen, “aangezien sportwedstrijden niet kunnen worden aangemerkt als een eigen intellectuele schepping van een auteur en dus als ‘werken’ in de zin van het auteursrecht van de Unie.”

De openingstune, logo’s en bepaalde samenvattingen/bewerkingen van eerdere wedstrijden vallen in bepaalde gevalen wél onder het auteursrecht. The Guardian merkt op dat FAPL de uitzendingen zo zou kunnen volstoppen met eigen werk dat legaal bekijken via een u-bocht vrijwel onmogelijk wordt.

Het verbieden van de import van kaarten en decoders, zoals in Engeland gebeurt, is verder in strijd met de vrijheid van dienstverrichting, aldus het Hof.

De publieke setting waarin Murphy wedstrijden vertoont betekent echter wel dat er andere regels gelden. Het Hof stelt: “Wanneer die werken in een horecagelegenheid aan de ter plaatse aanwezige klanten worden vertoond, worden zij namelijk meegedeeld aan een extra publiek waarmee de auteurs toen zij in de uitzending van hun werken toestemden, geen rekening hielden.”

Het Britse Hooggerechtshof moet nu nog oordelen hoe deze uitspraak is toe te passen op de Britse situatie, maar inzake Karen Murphy is door de betrokken partijen geen beroep meer mogelijk. Tegenover de BBC stelt Murphy “heel opgelucht te zijn” over de uitspraak. Ze gaf in totaal zo’n 8000 pond aan boetes en bijkomende kosten uit. Welke gevolgen de uitspraak heeft voor andere exclusiviteitsafspraken binnen het Europese voetbal, is nog onduidelijk.

Arrest Europese Hof van Justitie

Bekijk meer van

Europa
banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.