— donderdag 10 april 2014, 11:30

Hof hekelt Nederlandse kopieregeling

Nederland dient een juridisch onderscheid te gaan maken tussen legale kopieën voor eigen gebruik en het vervaardigen van kopieën door downloads uit ongeoorloofde bron. Dat heeft het Europees Hof beslist in een zaak rond de zogeheten Thuiskopieregeling. Op dit moment bestaat zo'n onderscheid in Nederland niet en krijgen auteursrechthebbenden een vergoeding gebaseerd op beide vormen van kopiëren. Volgens het Hof is een vergoeding waarin ook rekening wordt gehouden met illegale kopieën een straf voor de legale gebruikers, die zo meebetalen aan ontstane schade door ongeoorloofde reproducties. Nederland "dient handelingen waarvoor de rechthebbenden geen toestemming hebben gegeven te beperken", aldus het Hof - dat overigens niet expliciet voor de invoering van een downloadverbod pleit. Volgens het ministerie van Justitie is een verbod op downloaden uit illegale bron nu echter met onmiddellijke ingang van kracht. Laatste wijziging: 17 april 2014, 18:29

Wel is er volgens het Hof in Nederland sprake van “banalisering van het downloaden van ongeoorloofd materiaal” dat normale exploitatie van auteursrechtelijk beschermde producties moeilijker maakt. In 2011 stuitte een mogelijk downloadverbod nog op weerstand in de Kamer. Belangenorganisaties zien meer in een sterk auteurscontractenrecht dan een repressief verbod.

Over de hoogte van de Thuiskopieheffing, die via blanco informatiedragers en opname-apparatuur zoals harddiskrecorders en muziekspelers wordt geïnd, is al jaren onenigheid tussen de elektronicabranche en de organisaties die de heffing innen en verdelen. “Een nationale wettelijke regeling die geen enkel onderscheid maakt tussen kopieën die zijn vervaardigd uit nagemaakte of vervalste bronnen, kan niet worden gedoogd”, aldus het Hof.

Het Hof boog zich over de Thuiskopieheffing op verzoek van de Nederlandse Hoge Raad. De Stichting onderhandelingen thuiskopievergoeding (SONT) is door staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) gevraagd aan te geven welke thuiskopieheffingen passend zijn na het arrest van het Hof van Justitie. Het advies van de SONT wordt deze zomer verwacht. Teeven zal over ongeveer twee weken zijn visie geven op de uitspraak van het Europese Hof, meldt Rijksoverheid.nl.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.