word studentlid

— donderdag 19 december 2013, 15:25

Hof: databank raadplegen soms verboden

Het Europese Hof van Justitie heeft in een rechtszaak tussen occassion-sites AutoTrack, Autoscout24 en Autotrader en metazoekmachine GasPedaal gezegd dat die laatste in overtreding is, als het de volledige inhoud van die sites blijft weergeven binnen de eigen omgeving. Het Hof stelt dat in antwoord op vragen die het gerechtshof Den Haag heeft gesteld. In 2007 spande toenmalig eigenaar Wegener een rechtszaak aan tegen Innoweb, dat GasPedaal beheert. De rechter oordeelde toen dat het leegharken van de AutoTrack-sites verboden was, vanwege inbreuk op het databankrecht. Laatste wijziging: 30 september 2014, 14:41

De metazoekmachine GasPedaal is onderdeel van de Telegraaf Media Groep. Het daarop volgende hoger beroep door TMG resulteerde in een aantal vragen aan het Hof van Justitie in Luxemburg. Het Hof bevestigt dat het volledig doorzoeken van databases van derden en de resultaten daarvan binnen de eigen omgeving weergeven een vorm van auteursrechtinbreuk kan zijn. De originele partij loopt bovendien reclame-mogelijkheden op de eigen site (en daarmee inkomsten) mis.

Het is volgens het Hof vooral een probleem als de geraadpleegde site en de metazoekmachine hetzelfde doel dienen, de resultaten in realtime worden opgehaald en dubbelingen geautomatiseerd worden verwijderd. GasPedaal bewaarde een individuele resultatenpagina een half uur lang.

In maart werd AutoTrack verkocht aan uitgeefconcern De Persgroep. In een reactie stelt Sander van den Hout van de Persgroep Automotive en Technology blij te zijn met de Europese uitspraak. “Deze principale uitspraak van de hoogste EU rechter is van zeer groot belang voor de digitale uitgeefindustrie. Als men niet de vruchten kan plukken van de eigen investering, dan wordt het ondoenlijk om nog kwalitatief hoogwaardige producten op internet aan te bieden.”

De rechtbank Den Haag zal, met de mening van het Europese Hof op zak, naar verwachting komende zomer een definitieve uitspraak in het hoger beroep uitspreken.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.