persveilig seminar

— donderdag 13 oktober 2022, 07:28 | 0 reacties, praat mee

Hof behandelt zaak hoofdverdachte van aanslag op gebouw van De Telegraaf

© Mediahuis

Het gerechtshof in Amsterdam behandelt donderdag en vrijdag de strafzaak in hoger beroep tegen de 29-jarige Bilal el H., die een leidende rol zou hebben gespeeld bij de aanslag op het gebouw van De Telegraaf in juni 2018. De rechtbank legde hem daarvoor een gevangenisstraf van tien jaar op, na een eis van twaalf jaar. Laatste wijziging: 13 oktober 2022, 07:30

Bij de aanslag werd het gebouw aan de Basisweg in Amsterdam tot tweemaal toe geramd met een gestolen bestelauto. Vervolgens stak de bestuurder de auto in brand, met forse schade aan het pand tot gevolg. Niemand raakte gewond.

De zaak wekte grote beroering. De aanslag wordt door velen beschouwd als een aanval op de pers vanuit de georganiseerde misdaad. Ook de rechtbank zag het zo. “Een poging tot het beïnvloeden van de pers en een aanval op de persvrijheid”, zo staat in het vonnis. Een professioneel voorbereide “tegenactie”, oordeelde de rechtbank, gericht op een krant “die al jarenlang kritisch publiceert over de georganiseerde criminaliteit en over criminelen”.

Van de groep van in totaal elf verdachten, onder wie El H., zijn er zes gelinkt aan de aanslag op het gebouw van De Telegraaf. De bende heeft zich volgens het Openbaar Ministerie verder toegelegd op het stelen van auto’s. Na de aanslag had de politie El H. al in het vizier, nadat zijn naam volgens justitie eind 2017 steeds vaker wad opgedoken als leverancier van gestolen vluchtauto’s die werden ingezet bij liquidaties.

Bekijk meer van

De Telegraaf

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.