Hoe BeReal nuttig kan zijn voor journalisten

TikTok is nog maar net begonnen aan zijn inburgering onder journalisten en het volgende sociale netwerk dringt zich alweer op: BeReal. Hoewel dat Franse sociale netwerk al dik twee jaar bestaat, is het sinds een paar maanden met een enorme opmars bezig. En daar kan de journalistiek van profiteren.
BeReal wil het antwoord zijn op de gekunstelde nepheid die Instagram is geworden. Waar Instagram draait om het perfecte plaatje, laat BeReal ook de andere kant zien. De app vraagt je dagelijks op een willekeurig tijdstip een foto te maken van wat je aan het doen bent. Terwijl je je selfie schiet, maakt BeReal ook meteen een foto met de rugcamera van je smartphone.
Je vrienden op het sociale netwerk krijgen beide foto’s tegelijkertijd te zien. Dus niet alleen dat mooi gestileerde vakantieplaatje op die idyllische locatie, maar ook de massa aan mensen die staat te wachten om precies datzelfde vakantieplaatje te schieten.
Bij veel journalisten zou BeReal maar saaie plaatjes opleveren. Het gros van ons zit de hele dag naar een scherm te staren. Maar voor verslaggevers die op pad zijn, kan BeReal een mooie manier zijn om kijkers, lezers en luisteraars een blik achter de schermen te geven. Zeker als de hele redactie één account deelt en de ‘BeReal-telefoon’ iedere dag met een andere verslaggever mee op pad gaat.
Een BeReal-post maken is maar een kleine moeite, met in potentie veel bereik. En voor het geval BeReal het toch niet helemaal blijkt te worden, kun je die backstage-momenten natuurlijk ook al prima kwijt op Instagram. Wordt dat platform ook meteen weer wat ‘echter’.
Praat mee