Herdenking Theo van Gogh

In Amsterdam is zaterdagmiddag herdacht dat Theo van Gogh vijftien jaar geleden werd vermoord. Enkele tientallen mensen kwamen bijeen in de Linnaeusstraat. In het Oosterpark bij het beeld De Schreeuw werd een minuut stilte gehouden en mensen legden bloemen neer. Ook werden een aantal cactussen neergezet, het handelsmerk van Van Gogh.
Van Gogh werd op dinsdagochtend 2 november 2004 doodgestoken op straat in Amsterdam-Oost door de moslimextremist Mohammed B., die later verklaarde dat hij dat deed uit geloofsovertuiging. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit.
Het Parool blikt terug met een serie artikelen uit het archief en de erfenis van Van Gogh.
Willem de Haan, emeritus hoogleraar criminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, hield zich bezig met de impact van de moord op Van Gogh op de samenleving. Hij schreef drie jaar na de moord dat de gebeurtenis een cultureel trauma veroorzaakte, een diepe schok die door de samenleving ging. Volgens hem bestaat dat trauma nog steeds, zo zegt hij tegen RTL Nieuws.
Op zaterdagavond was er een bijeenkomst in het academisch-cultureel podium Spui25 in Amsterdam. Tijdens de bijeenkomst, waar ook burgemeester Femke Halsema, Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen, regisseur Doesjka van Hoogdalem en rapper/schrijver Massih Hutak bij ware,, blikten de aanwezigen terug op de dag van de moord. Ze spraken onder meer over hoe het ervoor staat met de vrijheid van meningsuiting in ons land.
“Fijn was het ook dat het op deze avond geen seconde over de moordenaar van Theo van Gogh ging. Hij werd doodgezwegen. Ook een meningsuiting. De moordenaar van Van Gogh werd doodgezwegen”, meldt het AD. Meer bij het AD / NOS / NRC / AT5 / GeenStijl
Praat mee