word studentlid

— maandag 4 november 2019, 08:31 | 0 reacties, praat mee

Herdenking Theo van Gogh

Herdenking Theo van Gogh
© Kippa

In Amsterdam is zaterdagmiddag herdacht dat Theo van Gogh vijftien jaar geleden werd vermoord. Enkele tientallen mensen kwamen bijeen in de Linnaeusstraat. In het Oosterpark bij het beeld De Schreeuw werd een minuut stilte gehouden en mensen legden bloemen neer. Ook werden een aantal cactussen neergezet, het handelsmerk van Van Gogh. Laatste wijziging: 4 november 2019, 08:51

Van Gogh werd op dinsdagochtend 2 november 2004 doodgestoken op straat in Amsterdam-Oost door de moslimextremist Mohammed B., die later verklaarde dat hij dat deed uit geloofsovertuiging. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit.

Het Parool blikt terug met een serie artikelen uit het archief en de erfenis van Van Gogh

Willem de Haan, emeritus hoogleraar criminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, hield zich bezig met de impact van de moord op Van Gogh op de samenleving. Hij schreef drie jaar na de moord dat de gebeurtenis een cultureel trauma veroorzaakte, een diepe schok die door de samenleving ging. Volgens hem bestaat dat trauma nog steeds, zo zegt hij tegen RTL Nieuws.

Op zaterdagavond was er een bijeenkomst in het academisch-cultureel podium Spui25 in Amsterdam. Tijdens de bijeenkomst, waar ook burgemeester Femke Halsema, Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen, regisseur Doesjka van Hoogdalem en rapper/schrijver Massih Hutak bij ware,, blikten de aanwezigen terug op de dag van de moord. Ze spraken onder meer over hoe het ervoor staat met de vrijheid van meningsuiting in ons land.

“Fijn was het ook dat het op deze avond geen seconde over de moordenaar van Theo van Gogh ging. Hij werd doodgezwegen. Ook een meningsuiting. De moordenaar van Van Gogh werd doodgezwegen”, meldt het AD. Meer bij het AD / NOS / NRC / AT5 / GeenStijl

 

 

Bekijk meer van

Theo van Gogh

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.