word studentlid

— dinsdag 6 augustus 2013, 15:41

Henri Deheyn (1932 - 2013)

'Ons geheugen is weg', verzuchtte een Brusselse correspondent dit weekeinde toen zij hoorde van het overlijden van Henri Deheyn. Maar liefst 37 jaar was Deheyn secretaris-generaal van de Association de la Presse Internationale/International Press Association (API-IPA), de buitenlandse persvereniging in Brussel. Laatste wijziging: 7 augustus 2013, 11:44

Als geen ander was de Vlaming betrokken bij de ontwikkelingen in het steeds omvangrijker Brusselse perskorps en bij het wel en wee van de duizenden correspondenten/API-leden die er de afgelopen decennia de wandelgangen en perszalen van de Europese en Belgische politiek hebben bevolkt. En hij bleef dat letterlijk tot op de dag dat hij vrijdag op 80-jarige leeftijd onverwacht in Blankenberghe overleed.

Hij schreef nog steeds de API-vergaderingen uit, notuleerde ze, voerde onderhandelingen met de Europese woordvoerders, schreef als het nodig was namens de media boze brieven aan bijvoorbeeld Commissie-voorzitter Barroso, zag er op toe dat de accreditatie-procedures bij de Europese instellingen correct verliepen, en stond daarbij op de bres voor soms ronduit arme journalisten uit verre (niet-EU-)landen die het in Brussel moeilijk hadden om aan de nodige vergunningen en accreditaties te komen. Hij had bovendien een scherp oog voor lobbyisten die vermomd als ‘journalist’ via accreditering bij de Commissie de Europese perszaal wilden binnendringen.

Onvermoeibaar ging hij daarmee door, ook na zijn pensionering zestien jaar geleden, en reisde daarvoor telkens – tot zeer recent nog – van Lissewege aan de Belgische kust waar hij met zijn zus woonde, op en neer naar Brussel.

Henri Deheyn werd in 1932 geboren in een artsengezin in Zaventem bij Brussel. Begin jaren zestig werd hij journalist bij de Vereinigte Wirtschaftsdienste (VWD), een Duits financieel persbureau dat tegenwoordig deel uitmaakt van de Dow Jones-groep. In 1975 trad hij toe tot het bestuur van de embryonale buitenlandse persvereniging in Brussel, API-IPA, werd daar al snel secretaris-generaal van en bleef dat dus tot zijn dood.

Zijn leeftijd of zijn pensionering als actief journalist deden er voor de talloze elkaar opvolgende API-besturen niet toe. Brussel is voor journalisten immers een doorgangshuis – een paar jaar hier en je gaat weer naar elders – maar Deheyn bleef een constante factor in de verdediging van de professionele belangen van al die journalisten tegenover de vaak bureaucratische Europese instellingen en de Belgische overheid. Henri wás de API.

Henri Deheyn wordt donderdag 8 augustus in Zaventem begraven.

Hans de Bruijn
(Vice-voorzitter API-IPA)

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.