— woensdag 14 juni 2017, 08:56 | 0 reacties, praat mee

Guardian stapt af van Berliner-formaat

AFP

In een poging kosten te drukken stappen de Britse kranten The Guardian en The Observer over op het tabloidformaat. De laatste twaalf jaar verschenen de kranten in Berliner-formaat. De kranten worden vanaf volgend jaar gedrukt door Trinity Mirror, dat al tabloid The Daily Mirror uitgeeft. Laatste wijziging: 14 juni 2017, 08:57

De formaatwijziging is onderdeel van een kostenreductieprogramma om binnen drie jaar minstens breakeven te opereren, aldus moederbedrijf Guardian Media Group. Minder printadvertenties en een trage groei van online inkomsten dwingen de uitgeverij om kosten te drukken.

De drukpersen waar de dagbladen nu op worden gedrukt zijn afbetaald. Door het drukken uit te besteden kunnen nog eens miljoenen bespaard worden, stelt Guardian Media Group.

Ook is de afgelopen tien jaar de oplage van The Guardian ruim gehalveerd: in 2005 was dat nog 341.000 exemplaren; inmiddels is dat 154.000. De krant heeft een sterke online tak, waarbij de krant er bewust voor kiest geen betaalmuur in te zetten.

Guardian-hoofdredactrice Katharine Viner zegt dat Berliner-formaat prachtig is, maar dat lezers de inhoud belangrijker vinden dan de grootte van de krant. Viner kondigde tevens een redesign aan voor de nieuwe, compactere Guardian-kranten.

Bekijk meer van

Guardian Media Group

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.