website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Guardian stapt af van Berliner-formaat

Lars Pasveer — Geplaatst op woensdag 14 juni 2017, 08:56

AFP

AFP

Nieuws

In een poging kosten te drukken stappen de Britse kranten The Guardian en The Observer over op het tabloidformaat. De laatste twaalf jaar verschenen de kranten in Berliner-formaat. De kranten worden vanaf volgend jaar gedrukt door Trinity Mirror, dat al tabloid The Daily Mirror uitgeeft.

De formaatwijziging is onderdeel van een kostenreductieprogramma om binnen drie jaar minstens breakeven te opereren, aldus moederbedrijf Guardian Media Group. Minder printadvertenties en een trage groei van online inkomsten dwingen de uitgeverij om kosten te drukken.

De drukpersen waar de dagbladen nu op worden gedrukt zijn afbetaald. Door het drukken uit te besteden kunnen nog eens miljoenen bespaard worden, stelt Guardian Media Group.

Ook is de afgelopen tien jaar de oplage van The Guardian ruim gehalveerd: in 2005 was dat nog 341.000 exemplaren; inmiddels is dat 154.000. De krant heeft een sterke online tak, waarbij de krant er bewust voor kiest geen betaalmuur in te zetten.

Guardian-hoofdredactrice Katharine Viner zegt dat Berliner-formaat prachtig is, maar dat lezers de inhoud belangrijker vinden dan de grootte van de krant. Viner kondigde tevens een redesign aan voor de nieuwe, compactere Guardian-kranten.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.