basis naar compleet

— vrijdag 27 mei 2016, 09:19 | 0 reacties, praat mee

Guardian-journalist verzon bronnen

AFP / Ben Stansall

De Britse krant The Guardian heeft dertien artikelen van freelance journalist Joseph Mayton offline gehaald en andere artikelen gewijzigd, omdat Mayton volgens de krant delen van artikelen zou hebben verzonnen.

De fraude kwam aan het licht toen bronnen in een verhaal dat de krant in februari publiceerde ontkenden ooit met Mayton gesproken te hebben en de freelance journalist niet kon bewijzen de bronnen daadwerkelijk gesproken te hebben, besloot The Guardian de artikelen offline te halen.

Nadat het eerste geval van fraude aan het licht kwam, huurde The Guardian een onafhankelijke fact checker in die al het eerdere werk van Mayton na ging pluizen. In de 37 artikelen, zeven co-producties en twintig opiniestukken die de journalist in 2015 en 2016 neerpende, ontdekte de fact checker talloze gevallen van fraude.

In veel gevallen ontkenden bronnen met de verslaggever gesproken te hebben, of bestonden de bronnen helemaal niet. In twee gevallen schreef Mayton over een evenement waarbij hij volgens de organisatoren ervan niet eens aanwezig was.

Mayton, die vanuit de Verenigde Staten onder andere verslag deed van door wietplantages ontketende bosbranden en aangespoelde walvissen, ontkent de aantijgingen. Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

The Guardian Joseph Mayton

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.