— maandag 31 mei 2021, 08:32 | 0 reacties, praat mee

Griekse politie pakt Nederlandse filmploeg op bij filmen vluchtelingen

De muur bij de rivier Evros, bij de stad Poros, vlakbij de Grieks-Turkse grens. - © Giannis Papanikos / AP

Een Nederlandse filmploeg is zaterdag aan de Grieks-Turkse grens meegenomen door de Griekse politie en ondervraagd op het politiebureau. De ploeg, met onder andere journalist Bram Vermeulen, was bezig met een reportage voor het VPRO-programma Frontlinie over de omstreden pushbacks, het terugzetten van binnengekomen immigranten over de grens.

Vermeulen was met zijn ploeg naar de Griekse regio Evros gegaan, waar Griekenland grenst aan Turkije en Bulgarije. Om immigranten tegen te houden wordt daar een muur gebouwd van “Trumpiaanse afmetingen”, schrijft Vermeulen op Twitter. Ze maakten onder meer opnamen bij die grensmuur. Op een bospad stuitten ze op een groep Afghaanse vluchtelingen, met ook kinderen erbij. 

Pushbacks zijn omstreden omdat migranten die de EU hebben bereikt, recht hebben op een asielprocedure. Als ze worden teruggestuurd, worden hun grondrechten geschonden.

De Nederlandse ploeg filmde hoe de Afghanen opnieuw werden opgepakt, precies op de plek waar dat al eerder gebeurde. De Griekse politie nam ook Vermeulen en zijn ploeg mee. “We zijn niet officieel gearresteerd, maar meegenomen naar het politiebureau voor ondervraging”, zegt de journalist daarover. Hij kon de Afghanen daardoor niet verder volgen. “Waar ze nu zijn, weten we niet.” Meer bij de NOS / AD

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.