data als kans

— vrijdag 14 augustus 2015, 13:13 | 0 reacties, praat mee

Gratis Windows 10 heeft een prijs

Microsoft heeft eind juli de jongste editie van hun Windows-besturingssysteem gelanceerd, waarbij die upgrade voor bezitters van Windows 7 en 8 het eerste jaar gratis wordt aangeboden. Laatste wijziging: 14 augustus 2015, 13:36

Recensies van het besturingssysteem zijn overwegend lovend, waarbij Microsoft eindelijk de juiste toon lijkt te hebben getroffen in de nieuwe, platte interface. Maar er is een vrij treffend gezegde in de techwereld dat als een product gratis is, jijzelf het product bent. Windows 10 maakt tijdens de installatie op basis van elementen van je computer een uniek identificatienummer aan, bedoeld voor reclamedoeleinden. Microsoft wil verder standaard het nodige van je weten, variërend van je schrijf- en surfgedrag tot zelfs de inhoud van privémappen – als het zo uitkomt. Het goede nieuws: deze vrij brutale nieuwsgierigheid kan worden beteugeld – al tijdens de installatie of achteraf. De Engelstalige site Lifehacker heeft een handig overzicht gemaakt [tek.st/83] van de belangrijkste instellingen die je moet nalopen. Er is ook een gratis programma in omloop dat alle instellingen op één plek samenbrengt, maar ‘DoNotSpy10’ bevat – o ironie – zelf luister­vinkreclame en kan het best worden vermeden.

Bekijk meer van

Windows Microsoft

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.