mgm nvj maart

— maandag 17 november 2008, 09:08 | 0 reacties, praat mee

GPD onderzoekt eigen korte nieuwsdienst

GPD onderzoekt eigen korte nieuwsdienst

Persbureau GPD bekijkt de mogelijkheid om zelf een persdienst op te zetten voor korte berichten. Een onderzoek naar samenwerking met het ANP of Novum Nieuws is daarvoor stopgezet. Dat heeft directeur/hoofdredacteur Marcel van Lingen meegedeeld aan het personeel. Zelf weigert hij de stap toe te lichten. Laatste wijziging: 17 november 2008, 11:12

Voor het einde van het jaar moet duidelijk zijn of een dergelijke dienst een kans maakt. De korte berichten-service wordt los van de bestaande GPD-organisatie opgezet, maar maakt wel gebruik van de kennis van GPD-journalisten. De nieuwe persdienst zou ook klanten mogen werven buiten de regionale dagbladen.

Begin dit jaar kondigde Van Lingen aan samenwerking met ANP of Novum Nieuws na te streven om de toekomst van de GPD zeker te stellen. Nu bezuinigen de regionale kranten op de persdienst. Ten opzichte van 2008 gaat de begroting in 2009 met een kwart omlaag. Door ook korte nieuwsberichten te leveren, zou de GPD zijn begroting op peil kunnen houden.

Het onderzoek naar samenwerking mondde uit in een bidbook-procedure waaraan Novum Nieuws en ANP meededen. Novum Nieuws haakte begin november af omdat het geen vertrouwen meer had in een positieve afloop.

Van Lingen wil daar wel commentaar op geven: ‘Novum Nieuws gaf aan dat het geldproblemen heeft en vroeg de GPD snel klant te worden dan wel financiële steun te geven. Wat die problemen zijn, bleef onduidelijk. Ik heb steun geweigerd omdat we in bidbook-procedure zitten en het niet fair is ten opzichte van het ANP om ineens een uitzondering te maken voor Novum. Bovendien hebben we nooit overwogen klant te worden van Novum Nieuws. Daarop kwam de afwijzing van Novum Nieuws.’

Bram Bloemberg van Novum Nieuws: ‘Jammer dat de GPD zo reageert. Het bevestigt onze keuze niet verder te gaan met de GPD’.

GPD en Novum Nieuws werkten eerder samen. In 2006 werd een proef gehouden samen met andere partners waarbij een nieuwsdienst voor korte berichten werd opgezet voor de 18 regionale kranten van de GPD. Die proef slaagde, maar Wegener (de grootste deelnemer aan de GPD) bleef toch klant bij het ANP. De ervaring die toen is opgedaan, gebruikt de GPD om het businessplan voor de korte berichten-service te maken.

De GPD produceert nu voor 18 regionale dagbladen exclusieve nieuwsberichten en achtergronden.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.