— woensdag 5 november 2008, 07:59 | 0 reacties, praat mee

GPD-affaire

Met de GPD-affaire is maar weer eens aangetoond dat voor voorlichters andere spelregels gelden dan voor journalisten. Als het maatschappelijk belang echt zwaar genoeg weegt, mogen journalisten bij hoge uitzondering inbreken. Voorlichters nooit. Het ziet er naar uit dat in de GPD-affaire twee voorlichters (oud-journalisten van de GPD) dat onderscheid even kwijt waren. En, volgens hun verklaringen, waren ze helemaal niet aan het inbreken. De website van de GPD was weliswaar met een gebruikersnaam en wachtwoord beveiligd, maar dat was toch meer een formaliteit, meenden ze. Eigenlijk had iedereen, en zij dus ook, gewoon toegang tot de site.

De Haagse rechtbank heeft vrij helder afgerekend met dit soort vrijblijvende redeneringen. Als je ook maar kunt vermoeden dat je ergens niets te zoeken hebt, blijf je er weg. Doe je dat niet, dan loop je het risico op vervolging.


Het is wel jammer dat deze vrij simpele les (niet inbreken) voor de direct betrokken voorlichters, en een GPD-journalist die hen een wachtwoord verschafte, zo duur is geweest. Ik werkte toen de affaire speelde op de redactie van de GPD en heb van nabij meegemaakt hoe de affaire er in heeft gehakt.


Dat hebben de voorlichters vooral aan zichzelf te danken. Natuurlijk omdat ze illegaal de website bezochten, maar vooral omdat tot drie keer toe gelogen werd over de manier waarop ze aan de artikelen van de GPD kwamen. Het misbruik van de site werd pas toegegeven toen de GPD met sluitend bewijs op de proppen kwam. Bij de GPD was, begrijpelijk, de irritatie zo hoog opgelopen, dat elke bereidheid verdwenen was om de zaak intern af te doen. Hoe en waarom de kwestie daarna in de publiciteit zo’n vlucht nam, lijkt me een mooi onderwerp voor een afstudeerscriptie.


Maar dat zijn gedane zaken. De rechtbank heeft wijs geoordeeld. Het website bezoek mocht niet, dus zijn de voorlichters schuldig. De betrokkenen zijn ook strafbaar, maar al wel voldoende gestraft met de publiciteit en baanverlies, dus een voorwaardelijke straf is op zijn plaats. Daarmee kan er een dikke streep onder de kwestie. En kunnen de betrokkenen gewoon weer aan het werk (blijven). Als journalist of als voorlichter. Want zo werkt het in Nederland ook. Na een straf begin je met een schone lei.

Bekijk meer van

GPD

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.